Subota 20.10.2012.
17:34
Beta

Saradnjom i dijalogom do pomirenja na Balkanu

Erhard Busek, predsednik Instituta za Dunvski region i centralnu Evropu
 

Predsednik Instituta za Dunavski region i centralnu Evropu Erhard Busek ukazao je na otvaranju skupa da je Balkan trenutno stabilan region, ali da je u njemu i dalje prisutan nacionalizam.

"U krizi ima mnogo strahovanja od budućnosti, a uz to ide tendencija ljudi da se zaštite", objasnio je Busek i poručio da su rešenje za taj problem na Balkanu "prosvetljenje u politici" i saradnja sa susedima.

Problemi koji su i dalje prisutni na Balkanu koče razvoj i pretnja su za mir i stabilnost u regionu, kazao je predsednik akademskog saveta Evropskog centra za mir i razvoj Tahikiro Togo.

"Postojeće tenzije između balkanskih zemalja i entiteta unutar država moguće je prevazići intenziviranjem međudržavnih i regionalnih skupova i saradnje. Učešće svih zemalja Zapadnog Balkana u procesu evropskih integracija neophodno je za mir i
stabilnost u Evropi", poručio je Togo.

Pomoćnik srpskog ministra spoljnih poslova Zoran Vujić rekao je da Srbija ulaže napore u intenziviranje saradnje i dijaloga među zemljama regiona i da je pomirenje njen "apsolutni interes", navodeći kao primer usvajanje deklaracije o osudi zločina u Srebrenici u Skupštini Srbije.

Vujić je kazao i da je Balkanu potrebna međunarodna podrška, posebno na ekonomskom planu.

Na otvaranju konferencije "Pomirenje, tolerancija i ljudska sigurnost na Balkanu" govorili su i rektor Univerziteta za mir UN Džon Mareska, predsednik Svetskog veća za mir Džejms Mančam i bivši ambasador Srbije u Vatikanu Darko Tanasković.

Konferenciju je organizovao Evropski centar za mir i razvoj (ECPD) Univerziteta za mir UN.

2024 © - Vesti online