Subota 20.10.2012.
19:23
Blic

Andrićeva "Prokleta avlija" i kao balet

Scena iz predstave "Prokleta avlija", koju je režirao Nebojša Bradić
 

Baletska produkcija "Prokleta avlija" realizuje se u koprodukciji Nacionalne fondacije za igru i Beogradskog festivala igre, uz podršku ministarstva kulture, Ambasade Izraela u Beogradu, kao i drugih institucija i donatora.

Nebojša Bradić istakao je da će se u kombinaciji različitih stilova savremenog plesa doći do oživljavanja novih aspekata u delu našeg nobelovca. Sam Bradić u ovaj projekat ulazi posle uspešne beogradske premijere pozorišne predstave "Prokleta avlija", koja je ostvarena u koprodukciji pozorišta iz Virovitice, Tuzle i Užica, za koju se potpisuje kao producent i režiser.

Priznati koreograf iz Izraela, Idan Šaravi, kome se u romanu najviše svideo lik Ćamila, objasnio je svoj doživljaj Andrićevog dela: "Mi se uvek nalazimo u zatvoru… Zatvoru života, tehnologije, medija. U ovom delu mi zapravo želimo da delujemo suprotno od zatvora, da proširimo vidike, otvaramo granice, što je moja lična želja i u svakodnevnom životu u Izraelu".

Mladi koreograf je dodao da nema mnogo iskustva u radu sa književnim delima, ali da će pokušati da na apstraktan način iskaže poruku pre nego da se doslovno drži narativa.

2024 © - Vesti online