Subota 20.10.2012.
17:08
RTS

Francuska uvela porez od 75% za bogate

Francuska živi od bogatih koji kupuju luksuznu robu, poručio prvi čovek "Šanela"
 

Francuska skupština izglasala je Zakon o porezu od 75 odsto za najbogatije sa godišnjim prihodom većim od milion evra, za koji se francuski socijalistički predsednik Fransoa Oland zalagao tokom predizborne kampanje.


Novim zakonom, koji je bio na meti kritika javnog mnenja ne samo u Francuskoj nego i šire, biće obuhvaćeno oko 1.500 francuskih građana i biće na snazi u naredne dve godine, prenosi AFP. Francuska će od ubiranja poreza od najbogatijih godišnje zaraditi oko 210 miliona evra.

Ministar finansija Žerom Kahuzek izjavio je da je reč o zakonitom doprinosu, a ne o konfiskaciji, kako su ironično bogati ovaj zakon nazivali.

"U skladu sa svojim mogućnostima, svako od nas treba da da doprinos izlasku iz krize", rekao je Kahuzek i dodao da će zakon trajati dve godine, jer je to vremenski period potreban Francuskoj da bi izašla iz krize.

Kreativni direktor modne kuće "Šanel" i čuveni modni dizajner Karl Lagerfeld optužio je francuskog predsednika Fransoa Olanda da uništava francusku privredu i da je porez bogatima besmislen. Lagerfeld je Olanda nazvao "idiotom", prenosi britanski "Telegraf".

Čuveni kreator je u svom intervjuu španskom modnom časopisu "Meri Kler", uporedio Olanda sa bivšim španskim premijerom, socijalistom Hozeom Zapaterom.

"Taj idiot biće koban po državu, kao što je to bio Zapatero. On želi da kazni bogate, tako da svi odu iz Francuske u koju neće niko želeti da ulaže", rekao je Lagerfeld.

On je kazao da je Francuska konkurentna na području mode, parfema i vina. "Ostali naši proizvodi se ne prodaju. Ko kupuje francuske automobile? Ja ne", naglasio je prvi čovek "Šanela".

2024 © - Vesti online