Subota 20.10.2012.
15:40
Beta

"Zadovoljstvo da u dva dana razgovaram sa premijerima obe srpske pokrajine"

Dačić juče sa Tačijem, danas sa Pajtićem
 

Dačić je danas novinarima u Vrbasu rekao da se dijalog sa Prištinom neće odnositi na status Kosova već na rešavanje konkretnih problema. Kako je kazao, među njima su problem nestalih, prava Srba na jugu i severu Kosova i Metohije, zaštita kulturne i crkvene imovine, i privatizacija.

Premijer je dodao da pored državnih institucija u izradu platforme za pregovore s Prištinom treba da se uključi i opozicija, kao i kulturne i naučne ustanove.

Dačić, koji je s predsednikom Vlade Vojdovine Bojanom Pajtićem pustio u rad biogasno postrojenje na poljoprivrednom dobru "Sava Kovaćević", rekao je da je zadovoljan što je u dva dana imao priliku da razgovara sa oba premijera obe srpske pokrajine.

Dačić je jučerašnji sastanak s premijerom Kosova Hasismom Tačijem u Briselu, kojem je prisustvovala i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, ocenio kao protokolaran i naveo da se juče nije rukovao sa Tačijem i da će se s njim rukovati kada pregovori budu uspešno završeni.

Ocenio je da je Tači iskusniji pregovarač od njega zato što ima iskustva iz 1998, kao i iz 1999. u pregovorima u Rambujeu. "S ozbirom da sam ratovao protiv Tačija, zašto sada ne bih pregovarao", kazao je Dačić.

Premijer Srbije je kazao da je EU ispunila obećanje jer nije vršila pritisak sem što je Brisel naglasio da dijaloga Beograda i Prištine mora biti.

2024 © - Vesti online