Subota 20.10.2012.
12:03
N. S. Preradović - Vesti

"Tužim Tadića i tražim odštetu"

Dušan Stupar, vlasnik Univerzal holdinga
 

Krivičnu prijavu protiv Tadića podneli ste 7. septembra, zašto?
- Zato što je bivši predsednik Srbije 16. maja, u jeku predizborne kampanje, u TV duelu na RTS-u s protivkandidatom Nikolićem povredio pretpostavku nevinosti i nezavisnosti suda u postupku koji se tada vodio pred Višim sudom u Beogradu protiv mene. Postupak je bio u fazi krivične istrage, a ja sam bio u pritvoru. Tadić mi je na teret stavio ono što se ne navodi u krivičnom postupku - da sam odneo opremu iz pančevačke Azotare i da je zbog toga oštećena čitava jedna privredna grana - poljoprivreda.
 

Zbog čega je to Tadić izjavio?
- Uhapšen sam u jeku predizborne kampanje da bi se skupili politički poeni i naštetilo Tomi Nikoliću. Neki genijalac je smislio - ako dignu galamu i na sav glas počnu da pričaju o vezama gospodina Nikolića sa sumnjivim tajkunima, naškodiće mu u izbornoj utakmici. Zna se da sam ja iznajmio na Novom Beogradu naprednjacima prostorije za rad stranke. To je bivšoj vlasti bilo dovoljno za moj progon.
 

Skoro tri meseca u pritvoru

Dušan Stupar, nekad načelnik Resora državne bezbednosti Beograda, vlasnik je Univerzal holdinga, dela konzorcijuma kome je, kako se sumnja, nezakonito prodata pančevačka Azotara 2006. Osim protiv njega, vodila se istraga protiv još osam ljudi zbog sumnje da su oštetili državu za 8,3 miliona evra. Stupar je uhapšen 24. aprila ove godine, a iz pritvora pušten 13. jula. Postupak je u toku.

Da li ste očekivali hapšenje?
- Hapšenje je za mene bilo apsolutno neočekivano. Siguran sam da je privatizacija Azotare, iako čista i transparentna, u predizbornoj kampanji tendenciozno ubačena u spisak 24 sumnjive privatizacije. U poslednje tri godine od kako je država preuzela Azotaru, napravili su gubitke od 350 miliona evra.
 

Šta vama donosi podizanje krivične prijave protiv predsednika DS-a?
- Lider DS-a se, izgleda, zalaže za selektivnu pravdu, jer je nedavno izjavio u slučaju Olivera Dulića da niko nije kriv dok se to ne dokaže. U mom slučaju to nije važilo. Izjave o meni Tadić je davao u vreme dok je bio predsednik države. To nije ni ljudski ni moralno. Predsednik države mora voditi računa šta priča kada se obraća naciji, a Tadić je u tom duelu izrekao veoma nemoralne stvari o meni. Ovom prijavom želim da pokažem da se prema ljudima ne može postupati kao prema Alajbegovoj slami.
 

Koji su vam dalji koraci?
- Prvo da vidim kako će proći ova prijava, a nameravam da tražim i odštetu.
 

Jeste li već razmišljali o sumi?
- Nisam, kod nas je to simbolično, a ja to ne radim zbog novca nego zbog principa - da jednom za svagda bude jasno da niko nije kriv dok se to ne dokaže.
 

Da li je neko tražio novac od Vas?
- Ne, od mene niko nije tražio novac.
 

Da li ste član neke stranke?
- Ne, nisam.

2024 © - Vesti online