Subota 20.10.2012.
04:47
telegraf.rs

Ameri tvrde da su Srbi najveći pušači na svetu

Srbija broj 1, Rusija broj 2...
 

Svetska fondacija za zdravlje pluća i Američko udruženje za borbu protiv raka prikupili su podatke iz 71 države u svetu. Najveće rezultate beleže zemlje istočne Evrope, u kojima potrošnja prelazi 2.000 cigareta po osobi. Odmah iza rekordera, Srbije, je Rusija u kojoj se godišnje po osobi proda 2.786 cigareta.


Prema predloženim novim merama ograničenja u Rusiji - po uzoru na zakone u zemljama zapadne Evrope, koji su uzrokovali pad stope pušenja - reklamiranje cigareta i pušenje na javnim mestima biće ograničeno. Takođe, akcize na cigarete biće udvostručene. Najviše pušača, van istočne Evrope, ima u Južnoj Koreji, Kazahstanu i u Japanu.


Jedna studija iz 1998. godine, koja je proučavala pušačke navike Rusa, otkrila je direktnu vezu između pušenja i konzumiranja alkohola. Takođe, otkrivena je veza između pušenja i “uticaja sa Zapada”, poput reklamau kojima su cigarete korišćene kao simbol “glamuroznog zapadnjačkog načina života”.


Ovo istraživanje pokazuje i da siromašnije zemlje imaju tendenciju zdravijeg života. Tako na primer delovi Afrike i Južna Azija imaju najniže stope pušenja u svetu. Indijanci popuše svega 96 cigareta po osobi godišnje, a Etiopljani samo 46.

2024 © - Vesti online