Petak 19.10.2012.
22:41
Politika

Sa 120 dinara dnevno živi 100.000 osoba

Foto: Arhiva

Državni sekretar za socijalnu zaštitu u Ministarstvu rada i socijalne politike Brankica Janković kaže da ovom broju svakako treba pridružiti i 447.000 osoba koji primaju najnižu penziju od 12.898 dinara.

"Kada smo objavili podatak da 100.000 osoba živi ispod granice siromaštva, imali smo na umu 86.000 porodica koje dobijaju novčanu socijalnu pomoć, koja iznosi od 6.774 do 30.556 dinara. Međutim, ovom broju treba dodati još 10 do 15 odsto osoba koje živi ispod granice siromaštva, a ne dobijaju socijalnu pomoć, jer su im prihodi veći za pet ili pedeset dinara od standarda propisanih za dobijanje državne pomoći", kaže sagovornica Politike.

Ona dodaje da je život sa jednim dolarom i četvrt centi međunarodno priznata definicija siromaštva, ali naglašava da je preživljavanje sa 120 dinara dnevno – praktično nemoguća misija, jer bi to značilo da osoba nije u stanju da plati račune za stan, odnosno da je beskućnik.

Brankica Janković dodaje da analiza Ministarstva rada i socijalne politike govori da najveći broj siromašnih čine jednočlana i dvočlana staračka domaćinstva koja žive u južnoj i istočnoj Srbiji, ali i upozorava da korisnici novčane socijalne pomoći veoma dugo ostaju u sistemu socijalne zaštite. Ona dodaje da postoji direktna korelacija između broja siromašnih i broja nezaposlenih osoba u našoj zemlji, koji je gotovo identičan i iznosi oko 700.000 osoba.

Stručnjaci Svetskog fonda za očuvanje prirode upozoravaju da milijardu i dvesta miliona ljudi na planeti živi sa manje od jednog dolara dnevno i isključivo zavisi od prirodnih resursa. Ako ti resursi ne budu očuvani, preživljavanje najsiromašnijih stanovnika zemlje biće direktno ugroženo.

2024 © - Vesti online