Četvrtak 18.10.2012.
20:39
rts rs

Komercijalna banka ostaje u državnom vlasništvu

 Komercijalna banka ostaje u državnom vlasništvu
 

Komercijalna banka ostaje u vlasništvu države. Ono na šta se u ugovoru sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) obavezala prethodna Vlada u delo sprovodi nova – sa 100 miliona evra dokapitalizuje Komercijalnu banku. To je odlučeno na današnjoj sednici Vlade Srbije.

Time ostaje najveći pojedinačni vlasnik u toj banci sa 42 odsto kapitala, EBRD ima 25 procenata, dok je ostatak u rukama stranih investitora i manji deo od devet odsto domaćih finansijskih institucija.

Privatizacija Komercijalne banke planirana je za pet godina, ali će, u međuvremenu, država sa stranim suvlasnicima ponuditi deo akcija na berzi.Ž

Državni sekretar Ministarstva finansija Vlajko Senić kaže da bi, da nije bilo dokapitalizacije, drugi vlasnici postali većinski vlasnici, tako da je to nešto što je bilo očekivano, a bilo je potrebno samo naći novac.

Novac je pronađen rebalansom, odnosno novim zaduživanjem. Menadžment Komericijalne banke smatra da taj novac dolazi u pravom trenutku.

Zemenik predsednika Izvršnog odbora Komercijalne banke Dragan Santovac rekao je da je ta banka i sada jaka institucija i druga po veličini, a sa ovih 100 miliona ona će biti još značajnija.

Prodaje će, ipak, biti, ali postepene i u dogovoru sa stranim partnerima.

Vlajko Senić je rekao da rešenja idu u tom pravcu, da odredimo paket akcija, koji ćemo izneti na berzu, ali kako je naveo, pet godina neće biti privatizacije.

Mišljenja stručnjaka o tome da li država treba da ostane većinski vlasnik u banci, podeljena su. Ipak, slažu se da sada nije trenutak za prodaju jer se ne bi postigla dobra cena.

"Reč je o parama koje su vlasništvu poreskih obveznika i u tom smislu odgovornost banke je veća, pa ona mora da vodi računa i da podržava privredu Srbije, da kreditira izvoznike i realni sektor", rekao je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Đorđe Đukić.

Dokapitalizacija od 100 miliona evra formalno će se obaviti krajem meseca.

2024 © - Vesti online