Četvrtak 18.10.2012.
20:00
Srna

"Naša vojska nije terorisala Sarajevo"

  Armija BiH je, radi izazivanja međunarodne intervencije, vatrom iz okoline zaštićenih civilnih objekata u Sarajevu provocirala VRS da uzvrati i prouzrokuje civilne žrtve : Blagoje Kovačević
 

Tadašnji pukovnik i komandant pešadijskog bataljona razmeštenog oko Sarajeva Blagoje Kovačević rekao je da ni on ni drugi srpski oficiri nisu imali nameru, niti naređenje da terorišu stanovništvo Sarajeva.

Kovačević i drugi svedok Dušan Škrba, komandant artiljerije Sarajevske brigade VRS, tvrdili su da je VRS samo branila svoje položaje i sprečavala proboj Armije BiH iz grada, kao i da je vatru otvarala isključivo kada su životi vojnika i civila bili ugroženi.

Prema njihovim iskazima, Armija BiH je, radi izazivanja međunarodne intervencije, vatrom iz okoline zaštićenih civilnih objekata u Sarajevu provocirala VRS da uzvrati i prouzrokuje civilne žrtve.

Kovačević je naglasio da je otvaranje vatre iz njihove blizine te objekte učinilo "legitimnim vojnim ciljevima". On je posvedočio da u njegovim jedinicama, suprotno navodu optužnice, nije bilo obučenih snajperista.

Tokom unakrsnog ispitivanja tužioca Kerolin Edžerton, Kovačević je potvrdio da je u Sarajevu bilo civilnih žrtava, ali da nije imao nikakvih informacija o učinku vatre VRS na ciljeve u gradu, osim onog što je video na televiziji.

"U blizini linija razdvajanja i na samim linijama živeli su civili. Svako dejstvo u gradu će izazvati civilne žrtve", rekao je Kovačević, koji je sada general Oružanih snaga BiH.

Navodeći kao primer da je Armija BiH pucala iz pokretnih minobacača iz okoline bolnice i drugih civilnih objekata u Sarajevu, Kovačević je rekao da je to rađeno namerno kako bi se izazvala pogibija civila i to prikazalo kao terorisanje civila.

Škrba je negirao da je u avgustu 1995. godine njegova jedinica mogla ispaliti minobacačku granatu na pijacu Markale, koja je ubila i ranila desetine građana, zato što su svi minobacači od 120 milimetara u to vreme bili pod kontrolom Unprofora.

On je rekao da nikada nije pucao na bolnice na Marijin Dvoru i na Koševu, iako je iz njihove blizine Armija BiH otvarala vatru.

Danas započeto unakrsno ispitivanje Škrbe, tužioci će nastaviti u ponedeljak, 22. oktobra.

2024 © - Vesti online