Četvrtak 18.10.2012.
19:39
Beta

Gvozdena lejdi bi da "malo zavede red u Evropi"

Merkel je pohvalila predsednika Trajana Baseskua što je "imao smelost da gleda u budućnost" i da primenjuje mere koje nisu popularne
 

Na kongresu su govorili lider EPP Vilfrid Martens, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, 16 premijera iz zemalja u kojima su narodnjaci na vlasti, kao i članica Predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije Suzana Grubješić.

Kongres je ponovo izabrao Vilfrida Martensa za predsednika EPP, a
izabrano je i deset potpredsednika, među njima i Rumunka Anka Boađiu
iz Demokratske liberalne partije.

 

Usvojeni su politički program i manifest EPP i razmatrano je i pitanje kandidata EPP za budućeg predsednika Evropske komisije, jer Barozov mandat ističe 2014. godine.

 

Tokom održavanja kongresa u Bukureštu je održano više demonstracija protiv kancelarke Angele Merkel i predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza, zbog podrške predsedniku Trajanu Baseskuu i posebno zbog pritisaka da se poništi julski referendum o njegovom smenjivanju iako je protiv njega glasalo 7,4 miliona građana, a za njega manje od milion.

Delegacije iz 40 zemalja su na skupu razmatrala pitanja nove evropske politike u vezi sa jačanjem jedinstvene Evrope, za šta je, kako je rečeno, potrebno veće integrisanje zemalja članica i poštovanje donetih odluka radi harmoničnog razvoja u novim uslovima krize i pred novim izazovima.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u obraćanju skupu da je potrebno "malo reda u Evropi" i smelost u usvajanju nekih mera koje su nepopularne, a u tome je potrebno jedinstvo.

Merkel je pohvalila predsednika Trajana Baseskua što je "imao smelost da gleda u budućnost" i da primenjuje mere koje nisu popularne.

Nemačka kancelarka je istakla da ga u tome podržava, jer "pravi prijateljski odnos se manifestuje u kriznim periodima".

Barozo je rekao da još nije zabeleženo dovoljno progresa u ostvarenju jedne snažne Evropske unije i da se "ne mogu ignorisati ozbiljne tendencije u vezi sa slabom konvergencijom u zemljama članicama koje favorizuju populističke stavove koje žele kraj divnog evropskog projekta".

Barozo je naveo da u narednom mesecu treba da se usvoje odluke o budžetskom okviru za narednih sedam godina, pa "ako se želi razvoj, a svi lideri zemalja članica EU žele razvoj, onda treba podržati najznačajniji instrument za investicije i razvoj, a to je budžet".

Predsednik Evropske komisije je govorio i o potrebi većeg integrisanja u evrozoni, ali je dodao da taj projekat treba da bude "način boljeg integrisanja, a ne stvaranje novih zidova u Evropi".

Predsednik Rumunije Trajan Basesku je rekao da je "stvaranje Ujedinjenih država Evrope ono pravo rešenje i za Evropljane i za Evropu".

Na kongresu su u sredu i u četvrtak govorili premijeri iz Španije, Portugalije, Poljske, Bugarske, Slovenije, Moldavije, Mađarske, kao i evropski komesari.

Učesnicima Kongresa obratila se i Suzana Grubješić, koja je rekla da je "naš cilj bio i jeste i ostaće uspešna Srbija, koja je akter, a ne tema evropske politike, koja je svojim susedima partner, a ne protivnik, koja Evropskoj uniji predstavlja korist, a ne teret".

"Evropski put Srbije je nepovratno pokrenut i naša evropska budućnost zavisi od rezultata naše posvećenosti tom procesu", rekla je Grubješićeva.

2024 © - Vesti online