Četvrtak 18.10.2012.
14:30
Beta

Umesto ukidanja, suspenzija bezviznog režima

Dežer: U interesu Srbije je da zadrži bezvizni režim

"Taj proces je na početku, što znači da bi Evropski savet i Evropski parlament trebalo da razmotre amandmane o viznom režimu u skladu sa novim okolnostima što znači da će u izuzetnim slučajevima postojati mogućnost suspenzije bezviznog režima", rekao je Dežer.

Dežer je naveo da je taj proces u toku i da zato ima vremena za razmatranje tog veoma ozbiljno pitanje, jer je u obostranom interesu i EU i zemalja zapadnog Balkana poput Srbije da zadrže bezvizni režim.

"To je problem i za Srbiju i za EU, jer je 99 odsto tražilaca azila odbijeno i vraćeno", rekao je Dežer.

Dežer je najavio da će u Briselu biti održani sastanci ministara unutrašnjih poslova zemalja EU sa kolegama sa zapadnog Balkana na kojima će biti razmatrane mere za smanjenje broja lažnih azilanata.

"Ne želimo nasilje na utakmicama"

 

Predstavnik EU u Srbiji je, povodom incidenata na utakmici mladih reprezentacija Srbije i Engleske odigrane u Kruševcu, rekao da nije dobro kada jedna zemlja ima loš imidž u sportu i kada na sportskim manifestacijama ima nasilja.

 

"Ne želimo to da vidimo, nego sport kao ujedinjenje i širenje vrednosti prijateljstva i tolerancije", rekao je Dežer.

 

Dežer je istakao da su incidenti na utakmici loša poruka, ali da se to ne događa samo u Srbiji, nego i u drugim zemljama, i dodao da je jedno od rešenja zabrana huliganima da prisustvuju utakmicama, ali da bi mnogo moralo da bude urađeno i na polju prevencije nasilja.

 

"Ne mislim da postoji nedostatak političke volje u rešavanju tog pitanja", rekao je Dežer.

 

2024 © - Vesti online