Četvrtak 18.10.2012.
14:09
Beta

Crnogorska partija: Crnogorski jezik postoji

Foto: Arhiva

"Zaprepašćeni smo izjavom koju je u emisiji Radio-televizije Vojvodine dao Marko Rovčanin navodeći da crnogorski jezik ne postoji ni u Crnoj Gori i da je onda sramota da i pored toga Mali Iđoš bude prva opština koja je uvela taj jezik u službenu upotrebu", navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je Rovčanin izneo neistinu jer je crnogorski jezik u Crnoj Gori zvanični jezik utvrđen Ustavom te države.

"Rovčaninov stav je usmeren na negiranje Ustavom i zakonima Srbije utvrđenih prava crnogorske nacionalne zajednice u pogledu službene upotrebe crnogorskog jezika", navodi se u saopštenju.

Crnogorska partija je navela da opštine Vrbas i Kula uporno odbijaju da sprovedu zakon i uvedu crnogorski jezik u službenu upotrebu, zbog čega je ta stranka u septembru zatražila prijem kod premijera Srbije Ivice Dačića, koji je i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS).

"Do danas nismo dobili odgovor, što navodi na pomisao da to nije slučajno, već da stav koji je saopštio funkcioner SPS u Malom Iđošu, predstavlja stav SPS o navedenim problemima", navodi se u saopštenju.

Crnogorska partija zatražila je da se SPS ogradi od Rovčaninovih izjava i da tako pokaže da je privržen doslednom sprovođenju Ustava i zakona Srbije u odnosu na prava nacionalnih zajednica.

2024 © - Vesti online