Četvrtak 18.10.2012.
05:19
Danas

Vuk Jeremić i dalje prima poslanički paušal

Nije se odrekao poslaničkog paušala od 30.000 dinara: Vuk Jeremić
 

Jeremić mesečno prima poslanički paušal od oko 30.000 dinara, piše beogradski Danas.

Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, Jeremić je 4. septembra prijavio da osim 8.066 dolara, koje prima kao specijalni izaslanik ministra spoljnih poslova, dobija i 30.334 dinara od Narodne skupštine, iako će u narednih bar šest meseci živeti i raditi u Njujorku.

Mićunović: Svaki poslanik je vlasnik svog mandata

Šef poslaničke grupe DS Dragoljub Mićunović rekao je za Danas da je svaki poslanik vlasnik svog mandata i da ne postoji mehanizam da mu se mandat oduzme, osim da parlamentarac podnese ostavku ili načini neko krivično delo pa Skupština to uradi.
"Stvar je Jeremićeve lične procene šta će da radi sa svojim mandatom. Jasno je da neko ko je u Njujorku ne može da učestvuje u radu parlamenta i da ne doprinosi zakonodavnim aktivnostima, ali na Jeremiću je da odluči šta će da uradi", kaže Mićunović.

Predsednik Administrativnog odbora Skupštine Srbije Zoran Babić potvrdio je da Jeremić prima mesečni poslanički dodatak, takozvani paušal, čiji je iznos isti za sve parlamentarce.

"Postoje tri vida isplate zarada poslanicima. Jedan je kada je neko na profesionalnom radu u Narodnoj skupštini i prima mesečno 110.000 dinara, što je ukupan iznos plate i paušala. Drugi vid je da neko ostvaruje lični dohodak kod drugog pravnog lica, a u Skupštini prima samo paušal od 30.000 dinara, i treći oblik kada je neko na radu kod drugog pravnog lica, dok u parlamentu prima razliku u plati do 110.000 dinara.

Jeremić tih tridesetak hiljada prima po ovom drugom modelu, koji je sam izabrao", rekao je Babić, koji je i funkcioner Srpske napredne stranke.

Sa stanovišta zakona u slučaju Jeremića sve je u redu, ali Babić smatra da "nije moralno i nije pravilno" da neko prima novac, "koji je za mnoge u Srbiji misaona imenica", a da za to ništa ne radi.

2024 © - Vesti online