Četvrtak 18.10.2012.
02:24
Srna

Dodik: Lagumdžija će biti smenjen

Milorad Dodik (desno) ne odustaje od smene Zlatka Lagumdžije
 

Dodik je rekao da će početkom naredne sedmice biti rešena mnoga pitanja na nivou BiH, o čemu je u Banjaluci na odvojenim sastancima razgovarao sa liderom SDA Sulejmanom Tihićem i predsednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, ali i prvim čovekom SDP BiH Zlatkom Lagumdžijom.

"Zahtev za smenom Lagumdžije je od suštinske važnosti, jer je on ponizio procedure u kojima je ponizio Republiku Srpsku i nije želio da uvaži Ustav BiH, Dejtonski sporazum, niti raniji dogovor o partnerstvu na nivou BiH", rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

Inicijativa za demilitarizaciju Oružanih snaga BiH

Dodik je rekao da Srpska, kao sporazumna strana koja je dala saglasnost da budu formirane Oružane snage BiH, ima pravo da govori o inicijativi za demilitarizaciju BiH.

 

On kaže da u Republici Srpskoj postoji konsenzus o tom pitanju, a smatra da su sa tom idejom saglasni i predstavnici hrvatskog naroda.

Dodik je naveo da bi demilitarizacija BiH smanjila ogromne troškove, a bilo bi rešeno i pitanje vojne imovine.

 

"Godišnje Republika Srpska izdvaja 150 do 180 miliona KM za finansiranje OS BiH. Ukoliko bismo postigli konsenzus o pitanju demilitarizacije, dobili bismo budžetsko uravnoteženje, te preusmerili značajna sredstva za druge potrebe građana Srpske i BiH", rekao je Dodik.

Govoreći o evropskom putu BiH, predsednik Srpske je naveo da je EU značajno redukovala zahteve u vezi sa Mapom puta i svela ih provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci" i uspostavljanje mehanizma koordinacije na nivou BiH.

Dodik je istakao da Republika Srpska ima konstruktivan predlog u vezi sa provođenjem odluke iz Strazbura, koji sadrži samu suštinu zahteva Sejdića i Fincija, ali se iz Sarajeva traži daleko šira reforma Ustava BiH, što nije moguće učiniti.

On je rekao da po pitanju uspostavljanja mehanizma koordinacije, nikakva subordinacija ne dolazi u obzir, te dodao da Srpska traži da se poštuju ustavne pozicije u vezi sa evropskim integracijama.

Dodik je rekao da specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen deluje odmereno i objektivno, sa jasnim zadacima koje je dobio - da povuče BiH dalje ka EU.

2024 © - Vesti online