Sreda 17.10.2012.
16:39
Beta

Pojeftinjenje mesa simbolično, ali dobrodošlo

Cene mese su i dalje na nivou Evrope
 

"I pored svega ostaje vam svinski but na pet do šest evra po kilogramu, ostaje juneći but na oko sedam evra po kilogramu. Ali, svako sniženje cena je dobrodošlo u situaciji kada u potrošnji jednog domaćinstva hrana ima udeo od 43,7 procenata i kada je jako
nizak nivo potrošnje", rekao je Stanković.

Stanković je precizirao da se u u Srbiji godišnje po stanovniku potroši 4,3 kilograma junećeg mesa, dok stanovnici EU potroše oko 15 kilograma. U Srbiji se, dodao je po stanovniku godisnje potroši 15,6 kilograma svinjskog mesa, a u EU potrošnja tog mesa ide i do 30 kilograma, dok stanovnik Srbije u proseku godišnje pojede 15 kilograma živinskog mesa, a u EU ta količina iznosi oko 18 kilorama.

Prema rečima savetnika predsednika PKS za poljoprivredu, treba pohvaliti ministarstva trgovine i poljoporivrede, koja su shvatila problem i pokušavaju koliko, toliko da obuzdaju rast cena hrane.

Stanković je istakao da su, za razliku od ulja i šećera, problemi u proizvodnji mesa i mleka strukturalnog karaktera i da je stočni fond strašno osiromašio, ocenjujući da se to mora dugoročno rešavati.

Jedan od najvećih domaćih proizvođača mesa, Industrija "Matijević" snizila cene mesa za 20 odsto. Direktor te industrije mesa Milan Jazanov izjavio je danas agenciji Beta da su cene smanjene i do 100 dinara po kilogramu. Jazanov je rekao da se ne očekuju nestašice i da će mesa biti dovoljno na srpskom trižstu.

U trgovinskom lancu Univereksport, koji je i vlasnik indsutrije mesa "Bačka", navode da je svinjsko i juneće meso pojeftinilo u proseku za 40 dinara po kilogramu odnosno oko sedam odsto.

Cena svinjskog mesa snižena je kako navode, zboga pada cene žive vage sa 250 na 220 dinara po kilogramu. Kako je rečeno, cena pilećeg mesa čiji je proizvođač Agroživ, u objektima Univereksporta snižena je za tri odsto.

2024 © - Vesti online