Sreda 17.10.2012.
10:16
Večernje novosti

Zagrepčanka odala vođu Al Kaide

Obaveštajac Morten Storm koji je preko Zagrebčanke došao do vođe Al Kaide
 

Zagrepčanka Amina bila je žena bivšeg operativca i ideologa Al Kaide Anvara al-Avlakija, a upoznali su se preko "Fejsbuka". Tako tvrdi danski obaveštajac Morten Storm, koji je bliski saradnik CIA, a neko vreme je proveo uz Al Avlakija. Navodno ga je jedan od vođa Al Kaide zadužio da mu nađe treću ženu, Evropljanku koja se preobratila u islam.

Danski obaveštajac objavljuje kako je uspeo doći do Amine (34), koja se na društvenim mrežama predstavljala kao velika pobornica Anvara al-Avlakija. To su iskoristili pripadnici danske obaveštajne agencije PET i CIA, koji su organizovali sastanak Storma i Amine u Beču. On je doneo i video-snimak na kome se vidi vođa Al Kaide, a Amina je bila oduševljena. "Uz Alahovu pomoć možemo godinama da živimo zajedno", navodno je kazala Dancu.

Amina misterija čak i u Hrvatskoj
 

Danski obaveštajac je Zagrepčanku upozorio šta je čeka u životu. Znala je da će biti treća žena, a da će retko uopšte da vidi supruga, koji je stalno menjao mesta.

Kasnije je Amina nastavila da radi kao urednica u časopisu koji izdaje Al Kaida, a imala je i želju da učestvuje u napadima Al Kaide, ali joj to nije dopušteno.

 

Hrvatski mediji su u potrazi za nekim ko je poznavao Aminu, kako bi saznali detalje o misterioznoj udovici.

Priča Mortena Storma objavljena je u gotovo svim svetskim novinama, ali detaljnijih podataka o Amini i njenom životu u Zagrebu nema. Navodno je posle susreta sa danskim obaveštajcem dobila instrukcije da stvari spremi u jedan kofer i uzme sa sobom 3.000 dolara. Cilj je bio Jemen, ali je CIA pre putovanja stavila u kofer prislušne uređaje. Amina je na poziv Al Avlakija krenula iz samog centra Zagreba, a CIA je prisluškivala svaki razgovor i stalno je pratila.

Agenti su stalno bili uz Aminu, koja to nije primetila. Ipak, na kraju su je agenti CIA "izgubili", jer je Al Avlaki pozvao svoju buduću ženu da dođe do njega, ali bez stvari. Tako CIA više nije imala vezu sa Aminom, ali je Al Avlaki lociran i ubijen, posle napada bespilotnog aviona. Morten Storm je za svoj angažman dobio 250.000 dolara.

2024 © - Vesti online