Sreda 17.10.2012.
09:27
Smedia

"Vučićevo pismo upućeno Dačiću"

Vučić se bavi mnogo opasnim poslom, upozorava Prelević
 

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksadar Vučić u pismu ukome od javnosti traži podršku za borbu protiv korupcije obratio se premijeru Ivici Dačiću, ocenio je advokat Boža Prelević.

"Saznaćemo više sredinom novembra", napomenuo je Prelević u emisji Upitnik na RTS-u. "Vučić se obratio zaposlenima u Ministarstvu unutrašnjih poslova i rekao da niko ne sme da ih sprečava da obavljaju svoj posao. Ko može da spreči Vučića - tajkuni ili neko iz Vlade", upitao je Prelević.

On je rekao da su finansijski i politički moćnici iza kojih stoje kriminalne grupe veoma opasni po one koji se bore protiv korupcije, kao da u to ne sme da se upusti samo jedan čovek. Prelević je takođe napomenuo da su u korspusu koji ima uticaja na borbu protiv korupcije političari naslabija karika.

"Problem Srbije je sistemska korupcija koja je duboko ukorenjena u naše društvo. Slušam slične priče poslednjih 20 godina. I sam sam bio u Vladi koja je krenula u borbu pa je to brže-bolje rasformirano", podstio je Prelević.

Prelević je napomenuo da je Zakon o prostornom planiranju i izgradnji koji je donesen dok je Oliver Dulić bio ministar životne sredine pogubniji podržavu od pet afera sa Nuba Investom.

Savetnik u Vladi Srbije za borbu protiv korupcije Željko Ivanji rekao je da je sadašnja Vlada pokazala političku volju za obračun sa korupcijom, a kao dokaz za to je naveo da sada imamo potpredsednika Vlade koji se bavi upravo tom problematikom.

"Sada imamo podizanje optužnih predloga, istražne radnje, a očekujemo i sudske procese", rekao je Ivanji. "Ranije nije bilo koordinacije između Tužilaštva, policije i sudstva. Sada imamo tužilačku istragu, pa je tužilac odgovoran i mora strastveno dase bori za određeni predmet".

Advokat Prelević ukazao je da se u političke partije ulazi zbog zaštite od krivičnog gonjenja: "Tajkuni gađaju čak i po tri političke partije. Finansijski centri održali su kontinuitet, a ta neprekidnost nam nešto sugeriše".

2024 © - Vesti online