Sreda 17.10.2012.
17:17
Intimatemedicine, Vestionline

Zaljubljeni ili opsednuti?

Razlika između ljubavi i opsednutosti

Ljubav je osećaj koji je usredsređen na osećaje prema drugoj osobi dok je opsesija, što je možda teško poverovati, fokusiranje na samog sebe.

Možda tanka, ali je veoma jasna linija između ljubavi i opsednutosti!

Kada iskreno i istinski volimo tada poštujemo osobu koju volimo, njegove želje i osobenost po kojima se ta osoba razlikuje od nas. Kod zdrave zaljubljenosti, kada druga strana ne uzvraća istom merom, postajemo tužni i usamljeni, ali nakon nekog vremena ponovo oživimo.

Kada određenu osobu još volimo a više nismo s njom, dolazi vreme kada tu osobu treba preboleti, pa činimo stvari kako bi zaboravili svoju nesrećnu zaljubljenost i posvećujemo se sebi.

Ljubav nas okreće potrebama našeg partnera ili simpatije, dok kod opsednutosti znači skoncentrisanost na vlastite želje i potrebe koje imamo i po svaku cenu želimo da ih zadovoljimo. To je patološka želja posedovanja druge osobe, koji imamo kao trofej, predmet... Može se uporediti se osećanjima koja imaju deca, kada ne dobiju ono što žele, rade sve kako bi to dobili. Tako i osoba koja je opsednuta nekim, pokušava da objekat svoje požude prisili da uzvrati istom merom ili sa još više osećanja.

Opsednuta osoba nije sposobna da prizna realnost i uverena je da će s vremenom "pobediti". S te strane, takva opsesivna zaljubljenost je bolesna i zahteva pomoć, jer vremenom može postati čak i ugrožavajuća za drugu stranu.


Faze opsesivnog ponašanja

O opsesivnosti i opsednutosti, Džon D. Mur je pisao u svojoj knjizi "Confusing Love with Obsession" ("Mešanje ljubavi sa opsesijom"), u kojoj tumači 4 faze ljubavne opsesije.

Prva faza je atrakcija u kojoj osoba primeti potencijalnog partnera s kojim postaje opsednut. To se događa brzo i već u početku zamišlja romantičnu ljubav i sve planira. Uočava fizički izgled i ne registruje znakove, koji možda ukazuju da druga strana to ne želi nego slepo ide ka svojoj opsesiji.

Prepoznajte opsesivno ponašanje

Druga faza je posesivnost, te se sve više brine oko osoba koje se nalaze u blizini njihovog objekta i postaju izuzetno ljubomorni.

U trećoj fazi dolazi do praćenja i nadgledanja druge osobe: posmatra i prati njegov život i pokušava da se nametne.


U zadnjoj, četvrtoj fazi dominira osećaj krivice. Opsednuta osoba je nezadovoljna, gubi samosvest, često se prepušta drogama i alkoholu, a u ekstremnim slučajevima dolazi i do samoubistva ili pokušaja samoubistva. Često imaju potrebu i da se osvete i ljuti su na drugu osobu, ali i da negiraju da se išta događalo.

Znakovi koji ukazuju na opsesivno ponašanje

Onaj ko želi na silu da vas menja, posebno vaše oblačenje, mišljenje, stavove,...ustvari vas ne voli.

Ljudi koji su previše ljubomorni i ne dopuštaju vam druženje s prijateljima, rodbinom, roditeljima... posesivno vas žele SAMO za sebe.

Ukoliko se u javnosti prema vama ponaša kao prema trofeju takođe nije dobar znak.

Upozoravajući znaci su i kada odete na kafu ili posao, a opsesivna osoba vas stalno zove i proverava, gleda i prekopava po vašim ličnim stvarima, telefonu, kompjuteru... U ovim slučajevima verovatno imate problem s osobom koja ima opsesivno ponašanje prema vama.

Pripazite...i čitajte "znakove pored puta".

2024 © - Vesti online