Sreda 17.10.2012.
08:00
Smedia

Tajne majstora kuhinje: Kolač bez greške

Foto: Arhiva
 

Uz najbolji trud i želju, ponekad nam pravljenje poslastica ne polazi za rukom i ne radi se o lošem receptu ili našoj nespretnosti, već na primer o temperaturi rerne koju treba preciznije namestiti. Koji su najčešći problemi kod pečenja kolača i njihova rešenja za Real Simple otkrio je vrhunski kuvar i autor nagrađivane knjige "How to Bake", Nik Malijeri.

NERAVNOMERNO ISPEČENA KORA
Krivac za ovo mogla bi da bude prejaka temperatura pa je kolač iznutra sirov iako spolja lepo izgleda. Kada pravite kolač, držite se tačnih uputstava o dužini pečenja i temperaturi. Ako nije to u pitanju, proverite termometrom kako vam rerna radi kod zagrevanja. Ako temperatura koju ste uključili nije ista, očito se temperatura vaše rerne ne slaže s onima u receptima. Tada je potrebno pozvati servisera zbog kalibracije, jer će vam inače rerna uvek raditi slabije ili jače od onog što stoji u receptu.

GRUDVICE
Rešenje: Grudvice su obično posledica lošeg miksiranja. Bez obzira mešate li smesu rukom ili mikserom, obavezno koristite okruglu posudu da možete dobro sve promešati jer u četvrtastoj posudi uvek nešto ostane u uglovima. Na kraju još kašikom ili varjačom još jednom sve promešajte i proverite da li je smesa glatka.

KOLAČ SE ZALEPIO ZA PLEH
Da biste izbegli zalepljen biskvit ili koru u kalupu ili na plehu, pazite da su sve površine dobro namazane maslacem ili uljem, a zatim i posute brašnom. Ako ne volite puno da uljite ili brašnite podlogu, rešenje je u papiru za pečenje. Pazite smo da ga dobro stavite i zagladite rukom. Papir će se s kore najlakše odlepiti dok je kora još topla, prenosi T portal.

GLAZURA
Ako vam glazura izgleda loše ili je kvrgava, ne brinite. Jednostavno preko stavite novi, jako tanak sloj tako da prekrijete neravnine. Pošto kolač tako odstoji pola sata u frižideru glazura će izgledati ujednačeno, a taj drugi sloj mažite tanko kao puter.

2024 © - Vesti online