Utorak 16.10.2012.
13:35
Beta

Šta će da radi Haški tribunal za dve godine?

Sudija Meron je na kraju rekao da je uspeh Haškog tribunala isto tako i uspeh država članica UN
 

"U narednih 12 meseci očekuje se da će sva suđenja, osim onih optuženima koji su kasno uhapšeni, biti okončana i najveći deo rada Tribunala počivati na žalbenim postupcima", rekao je Meron u ponedeljak uveče u godišnjem obraćanju Generalnoj skupštini UN.

Meron je dodao da će većina žalbenih postupaka biti završena do decembra 2014. godine, dok će ostatak biti završen kroz rezidualni mehanizam.

Sudija Meron je, međutim, ukazao na izazove s kojima se suočava Tribunal u pokušaju da ekspeditivno okonča svoj rad, istakavši da je "predviđanje trajanja postupaka pred sudom umetnost, a ne nauka".

Povodom predstojeće 20. godišnjice osnivanja Haškog tribunala koja će biti obeležena 2013. godine, Meron je ukazao na značaj Haškog tribunala na razvoj međunarodnog krivičnog prava i pravde za žrtve.

"Tokom protekle skoro dve decenije postojanja, Haški tribunal je dokazao da je međunarodna krivična pravda moguća i sprovodiva, osvetlio je put mnoštvu novih međunarodnih sudova. Bio je predvodnik stvaranja okvira onoga što u suštini predstavlja novi svetski poredak u kojem se svi navodni počinitelji teških kršenja ljudskih prava u jednom oružanom sukobu mogu smatrati odgovornim za svoje
postupke i u kojem pitanje nije da li će oni biti pozvani na odgovornost, već kada i gde", rekao je Meron.

On je takođe istakao uticaj koji Haški tribunal ima na razvoj pravnih sistema u državama bivše Jugoslavije i njegov doprinos izgradnji kapaciteta ovih država kako bi preuzele predmete u vezi s ratnim zločinima.

Sudija Meron je na kraju rekao da je uspeh Haškog tribunala isto tako i uspeh država članica UN i zahvalio im na istrajnoj veri u rad suda.

2024 © - Vesti online