Ponedeljak 15.10.2012.
20:18
Beta

Šta sadrži kosovska rezolucija o odnosu sa Srbijom?

"Normalizacija odnosa dve nezavisne i suverene države radi rešenja međusobnih problema i unapređenja evropske budućnosti Kosova i Srbije"
 

Predlog su podnele vladajuće Demokratska partija Kosova premijera Hašima Tačija, Alijansa novo Kosovo, Samostalna liberalna stranka i koalicija Šest plus uz podršku opozicione Alijanse za budućnost Kosova.

Najveća opoziciona partija Demokratski savez Kosova se nije izjasnila o toj rezoluciji, a protiv usvajanja rezolucije je opoziciona stranka Samoopredeljenje.

Potpredsednik DSK Ljutfi Haziri je rekao da će stranka to učiniti narednih dana.

U predlogu rezolucije se ističe da Skupština Kosova podržava normalizaciju odnosa dve nezavisne i suverene države radi rešenja međusobnih problema i unapređenja evropske budućnosti Kosova i Srbije.

Skupština Kosova se, prema tekstu rezolucije zalaže za nastavak razgovora Kosova i Srbije uz posredovanju Evropske unije i podršku Sjedinjenih Američkih Država. U predlogu rezolucije se kaže da rezultati razgovora Kosova i Srbije treba da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Kosova, a tom dokumentom se Vlada Kosova ovlašćuje da rukovodi dijalogom uz nadzor skupštinskih komisija.

Vlada Kosova je, kako je navedeno u tekstu rezolucije, dužna da Skupštinu Kosova redovno izveštava o procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije. Na kraju procesa sporazum treba da se ratifikuje u Skupštini Kosova.

Za usvajanje rezolucije potrebno je obezbediti dvotrećinsku podršku u Skupštini Kosova, to jest za nju bi trebalo da glasa najmanje 80 poslanika.

2024 © - Vesti online