Ponedeljak 15.10.2012.
23:13
Večernje novosti

Trikovi sa rasprodajama

Trik trgovaca: Jedne nedelje povećaju cene robe, da bi za koji dan najavili "rasprodaje za 30 odsto"
 

Dešava se da pojedine trgovine nude "stalna" sniženja često i za 50 odsto tokom cele godine, što je malo verovatno, jer takve rasprodaje u svetu ne postoje. Potrošače najčešće zanima za koliko je realno snižena cena kada je "na stalnom", ili "totalnom popustu".

- Problem je u neodgovarajućoj zakonskoj regulativi, koja treba da predvidi šta prodavac sme da učini prilikom sniženja i rasprodaja. Čitav haos je u informacijama o akcijskim prodajama, koja dovode potrošače u zabludu. Tako lažna sniženja i dalje

Šta Srbija ima da ponudi na rasprodaji?

opstaju, a prevareni kupci često se žale, jer kada uđu u takve prodavnice, na akciji bude samo par "krpica" iz prethodnih sezona - kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača.

Zbog nepoštovanja pravila oštećeni mogu da se žale i Sudu časti pri Privrednoj komori Srbije, a u nekim slučajevima to je posao i za Komisiju za zaštitu konkurencije. Izvešaji tržišnih kontrola pokazuju da je u proseku čak u oko 20 odsto slučajeva, popust bio prevara. Od početka godine procena je da je od kontrolisanih rasprodaja u oko sedam odsto slučajeva bilo nezakonitosti.

2024 © - Vesti online