Ponedeljak 15.10.2012.
18:21
Beta

"Platićemo troškove azilanata, al' ne ukidajte vize"

Više se isplati platiti troškove Azilanata, nego ostati bez "belog šengena"
 

"Reč je o manje od 10.000 azilanata u celoj Evropi... Mi ćemo za tih 10.000 platiti troškove jer bi to bila manja šteta za Srbiju nego ukidanje viza", rekao je Dačić novinarima.

On je istakao da je vizna liberalizacija jedina konkretna stvar EU koji su građani Srbije videli u poslednjih nekoliko godina. Dačić je rekao da među azilantima koji odlaze u Evropu najviše ima Roma i Albanaca i da je potrebno promeniti sredinu u kojoj oni žive, što je drugoročan proces.

"Da izbacujemo Rome i Albance iz autobusa, to ne bi odborila Evropska unija", rekao je Dačić i dodao da je Srbija zatržila spisak imena ljudi koji su otišli u Evropu da traže azil.

Premijer je istakao da će učiniti sve da ne bude ukinuta vizna liberalizacija i da će to biti tema svih njegovih razgovora sa EU. Dačić je rekao da bi u utorak ili sredu trebalo da se sastane sa radnom grupom za pitanja lažnih azilanata.

"Dosta smo uradili zajedničkog (Srbija i EU) i ne znam zašto bi neko koristio Srbiju i Makedoniju kao primer za države kojima treba da se ukinu vize.

Ambasador Belgije u Beograd Alen Kundicki rekao je da je ta država za slobodni vizni režim Srbije. "Mi želimo da Srbija bude deo evropskog sistema i mi volimo da idemo u Srbiju bez viza", rekao je Kundicki.

On je kazao da je Srbija napravila pozitivan pomak u rešavanju problema lažnih azilanata, ali da taj problem još nije rešen.

"Premijer Srbije se skoro sreo sa zvaničnicima Belgije i tada smo rekli da cenimo napore koje je Srbija učinila", rekao je Kundicki i dodao da se odogovornost za lažne azilante ne prebacuje na zemlje kao što je Srbija.

"Istina je da imigranti opterećuju imigracione službe evropskih zemalja. To je težak slučaj i želimo da se to reši", rekao je belgijski ambasador. On je ocenio da se Srbiji nalazi na listi zemlja "u kojima je život bezbedan" i da misli da u Srbiji nisu ugrožena ljudska prava.

2024 © - Vesti online