Ponedeljak 15.10.2012.
11:24
Alo

Krao radioaktivni materijal iz Vinče

Natovario u kamion radioaktivne ploče iz Vinče

Policajci su u kamionu, za čijim je volanom bio Slobodan J.(37), otkrili 10 metalnih polica, najverovatnije ukradenih iz kruga Instituta. Nedugo zatim u Vojnomedicinsku akademiju primljeno je pet policajaca zbog sumnje da su ozračeni prilikom akcije koju su sprovodili.

Kako "Alo!" saznaje, policija je došla do informacija da je privedeni Slobodan J. nekoliko sati ranije iz Instituta odneo metalne police i spakovao ih u svoj kamion. S obzirom da se znalo odakle su ukradene police, na hitnu lekarsku pomoć poslati su svi policajci koji su došli u dodir sa ovim materijalom jer postoji bojazan da je radioaktivane prirode. Vojnomedicinska akademija bi danas trebalo da izda saopštenje o zdravstvenom stanju primljenih policajaca.


Slobodanu J. policija je odredila zadržavanje od 48 sati, posle čega će biti priveden kod dežurnog istražnog sudije.

Trovanje radijacijom je pojava prouzrokovana jonizujućim zračenjem koja se kod ljudi i životinja manifestuje kroz oštećivanje organa i tkiva. Klinička dijagnoza ovog trovanja se stručno zove akutni radijacijski sindrom (ARS). Izlaganje radijaciji povećava rizik od kancera, tumora i mutacija. Kasnija oboljenja se podrazumevaju kao posledična veza sa trovanjem radijacijom.

2024 © - Vesti online