Nedelja 14.10.2012.
23:07
Večernje novosti

Kako se “ispisati“ iz Srpske pravoslavne crkve?

Za vernike je isključenje iz Crkve, u duhovnom smislu, ravno smrtnoj kazni
 


Privremeno ili doživotno udaljenje od oltara je sankcija koja je rezervisana samo za najteža dela protiv učenja crkve, a najčešće je potezana u nesložnim eparhijama SPC u Australiji i SAD. Za istinskog vernika najteža reč - ekskomunikacija - čula se proteklih godina i u eparhijama Zahumsko-hercegovačkoj i Žičkoj.


Da je isključenje mera koju crkveni sudovi izuzetno retko izriču potvrđuje profesor Bogoslovskog fakulteta Dimitrije Kalezić. On ističe da smisao crkve nije u kažnjavanju.
 

Najstroža kazna

Ispisnicu iz SPC od “civila“ poslednji je prošle godine dobio čačanski privrednik Miloje Stevanović. Istu kaznu dvojici građana Trebinja izrekao je crkveni sud Eparhije zahumsko-hercegovačke. Oni su osuđeni za osnivanje lažne crkve, odnosno za kaljanje ugleda SPC.

- Isključenje iz Crkve, u duhovnom smislu, za vernika je ravno smrtnoj kazni - objašnjava Kalezić.


Prema crkvenom pravu, razlog za brisanje sa spiska članova crkve je promena vere, ali i niz drugih najtežih prestupa - jeretičko delovanje, podmićivanje za crkvene položaje, blaćenje ugleda crkve... Izopštenje iz crkve znači da vernici više nisu članovi zajednice, kao i da obredi nemaju nikakvu snagu. Oni nemaju pravo na pričešće, venčanje, niti opelo.


Da se slučajevi koji zaslužuju najtežu kaznu retko događaju u praksi kaže i protođakon Ljubomir Ranković, dugogodišnji sekretar Eparhije šabačko-valjevske. On podseća na to da je u prošlosti ova kazna izricana uglavnom u slučajevima crkvenih raskola, poput podela u Makedoniji i SAD.

2024 © - Vesti online