Nedelja 14.10.2012.
15:08
Srna

"Kao da jedva čekaju da vrate vize"

Dačić: Nisu građani krivi za azilante
 

Komentarišući izjave iz pojedinih zemalja EU da Srbiji treba ponovo uvesti vize zbog lažnih azilanata, Dačić je rekao da se problem lažnih azilanata ne može rešiti preko noći.

On je izrazio bojazan da je problem lažnih azilanata samo izgovor onima koji žele ponovno uvođenje viza za srpske državljane, pošto se ti zahtevi sve češće čuju iz Francuske i Holandije, koje uopšte nemaju problem lažnih azilanata iz Srbije.

On je rekao da bi ponovnim uvođenjem viza za države sa "belim šengenom" bili kažnjeni građani Srbije, koji ni na koji način nisu odgovorni za problem lažnih azilanata, prenose beogradski mediji.

Dačić je rekao da je problem lažnih azilanata pre svega ekonomsko pitanje, koje se ne može rešiti represivnim merama, jer bi Srbija u tom slučaju bila optužena za kršenje ljudskih i manjinskih prava.

"Lažni azilanti su u 90 odsto slučajeva Romi i Albanci. Taj problem se ne može rešavati tako što bi se građani tih nacionalnosti na granici izbacivali iz autobusa", rekao je Dačić, navodeći da ovaj problem treba rešavati u saradnji sa državama EU, kroz elektronski nadzor granica i ravnomeran ekonomski razvoj Srbije.

Dačić je položio venac na Spomen-kosturnicu na stratištu u Dragincu kod Loznice, gde su sahranjene civilne žrtve zločina iz Drugog svetskog rata, kada je nacistička Nemačka za odmazdu streljala na tom mestu gotovo 3.000 civila.

2024 © - Vesti online