Nedelja 14.10.2012.
13:49
Beta

"Vojvodina liči na Sloveniju iz osamdesetih"

Komšić: Proevropska politika jedina šansa i za Vojvodinu i za Srbiju
 

Komšić je za današnji novosadski Dnevnik rekao da bi Vojvodina, koja počiva na evropskoj kulturološkoj matrici, bila najveći gubitnik ukoliko bi Srbija odustala od evropskih integracija, ali i najveći "bolesnik" u takvoj antievropskoj Srbiji.

"I Slovenci su, podsetiću, otvoreno pitali kakva je tu računica, koja je dobit, koliki su troškovi...", kazao je Komšić.

On je ocenio da je u Srbiji na delu rascep između građanskog modernističkog i evropskog koncepta, na jednoj strani, i nacionalističkog koncepta devetnaestovekovne države, na drugoj.

Prema njegovim rečima, nema sumnje da je građanska matrica u Vojvodini većinska, jer se to potvrđuje i u izbornim ciklusima i u svim sociološkim istraživanjima.

"Presecanje komunikacija sa Evropom od Vojvodine bi napravilo najvećeg bolesnika unutar zatvorene i izolovane Srbije, koja traži identitet u nekoj vrsti replike Belorusije, a što smo već videli devedesetih godina", upozorio je Komšić.

Dodao je da je proevropska politika jedina šansa i za Vojvodinu i za Srbiju.

"Osim ukoliko neko ne smatra da tu šansu imamo u izvozu 'pink pantera' i najsurovije mafije u Evropu, belog roblja, azilanata... A to su upozorenja koja već dobijamo", kazao je Komšić.

2024 © - Vesti online