Nedelja 14.10.2012.
13:00
Beta

Moskovski iguman dao blagoslov za nasilje

Dajem blagoslov da primenite fizičku silu : Moskovski iguman
 

Ministarstvo je u saopštenju navelo da je zabrinuto zbog izjava Ribka kojima poziva na "protivzakonito delovanje", prenela je Verska informativna agencija (VIA).

Ribko je pre nekoliko dana na ulazima u hramove kojima upravlja stavio uputstva vernicima da, kada sumnjaju da neko ima nameru da "oskrnavi svetinju" i "narušava poredak u hramu", glasno zovu u pomoć, obrate se obezbeđenju i svim silama spreče bogohulnike.

"Dajem blagoslov da primenite fizičku silu", naveo je Ribko u uputstvu, smatrajući da ruski ustav garantuje pravo na samoodbranu.

"Ne treba se osloniti na pomoć države. Ne treba vernik da se  pridržava državnih zakona, ako oni protivreče jevanđelju ili hrišćanskoj savesti. Nužno je zaštititi sebe, u Bibliji piše da je i Hristos u svoje ruke uzeo bič da bi izgnao ljude iz hrama. U
ruskoj istoriji bilo je blagovernih knezeva, vojnika, mučenika, koji su s oružjem u ruci branili otadžbinu i svetinje", smatra moskovski iguman.

Prema njemu, u praksi crkve i primena sile ima blagoslov i "niko osim nas ne može zaštititi svetinje od nečestivaca i bezbožnika".

"Ako ih danas ne štitimo, sutra će hramovi postati supermarketi", kaže Ribko, član patrijaršijskog tela Međusaborski organ.

On je u izjavi za medije rekao da je "star, da će skoro umreti" i da ne misli da je ekstremista, nego samo želi da zaštiti svoje vernike. 

2024 © - Vesti online