Nedelja 14.10.2012.
07:24 >> 10:40h
b92

Crna Gora danas bira vlast

 Danas se bira nova vlast u Crnoj Gori: Za 81 poslaničko mesto u crnogorskom parlamentu konkuriše sedam koalicija, pet partija i jedna grupa građana.
 

Na parlamentranim izborima pre tre godine u istom periodu glasalo je 5,7 odsto birača. 

Za 81 poslaničko mesto u crnogorskom parlamentu konkuriše sedam koalicija, pet partija i jedna grupa građana.

Vladajuća Demokratska partija socijalista nastupa u koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom i Liberalnom strankom.

Na izborima učestvuje 13 izbornih lista , a ključni akteri su koalicija Evopska Crna Gora Mila Đukanovića, zatim, predizborni savez Nove srpske demokratije i Pokret za promjene, pod nazivom Demokratski front (DF), Socijalistička narodna partija (SNP) i novoformirana Pozitivna Crna Gora.

 

 

Istovremeno sa parlamentranim biće održani i lokalni izbori u Nikšiću, Kotoru i Budvi.

Opozicija je podeljena, a tri izborne liste bi, prema istraživanjima, mogle da privuku najviše onih koji nisu zadovoljni aktuelnom vlašću. To su Demokratski front, Socijalistička narodna partija i nova stranka - Pozitivna Crna Gora.

Na završnim mitinzima lideri vlasti i opozicije izrazili su veru u pobedu međusobno razmenjujući optužbe.

Lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić rekao je da je crnogorska opozicija pred velikom izbornom pobedom, jer će većina građana podržati promene.

"Crna Gora polaže ispit svoje zrelosti, odnosno bira između istine i laži, progresa i lopovluka. Zato sam siguran da se opozicija nalazi pred velikom pobedom", poručio je Lekić na skupu DF-a u Nikšiću.

Sa druge strane Lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović rekao je da je uveren u pobedu dosadašnje vladajuće koalicije i optužio opoziciju da je "gora od šibicara".

Đukanović je ponovio da bi crnogorska nezavisnost bila dovedena u pitanje ukoliko bi na izborima trijumfovala opozicija. "Anticrnogorski udarnici, osnaženi ambasadorom velike Srbije, pod okriljem Demokratskog fronta ostali su dosledni svojoj političkoj filozofiji 'politika kao prevara'", poručio je Đukanović.

Miodrag Lekić je istakao da DF nije velikosrpska, ali ni antisrpska tvorevina.

"Antisrpska politika nije crnogorska politika, niti je to ikad u istoriji bila", naveo je on.

Lider DF-a napomenuo je da vladajuća koalicija u svom programu afirmiše slobodno tržište, a glavne državne ugovore sklapa u kafićima, prenose podgorički mediji.

Predsednik Pokreta za promjene i član Predsedništva DF-a Nebojša Medojević rekao je da taj opozicioni savez prvi put u 23 godine ima otvorena vrata i podršku Evopske unije.

Lider Nove srpske demokratije i funkcioner DF-a Andrija Mandić pozvao je građane da masovno izađu na izbore i glasaju za smenu vlasti.

Pravo glasa na izborima ima 514.055 građana Crne Gore.

2024 © - Vesti online