Subota 13.10.2012.
06:39
Večernje novosti

Nikolić: Integritet da precrtaju

Tomislav Nikolić: Termin ”integritet Kosova” nije prihvatljiv za Srbiju
 

- Srbija se, u želji da dobije datum za otpočinjanje pregovora, uhvatila u koštac s gorućim problemima, među kojima je borba protiv kriminala i korupcije, reforma pravosuđa, kao i prihvatanje svega što je do sada potpisano, uz nastavak tehničkog dijaloga, čime je pokazala da ima snažnu volju da se problem reši.


Nikolić istovremeno očekuje da EU pokaže iskrenu spremnost da primi Srbiju u svoje redove kao svog člana:


- Evropska unija se pozitivno određuje prema nezavisnosti Kosova i Metohije kroz preciziranje u formulacijama u Strategiji za proširenje. Termin ”integritet Kosova” nije prihvatljiv za Srbiju, koja očekuje da će EU biti nepristrasan medijator u dijalogu Beograda i Prištine. Izmena te formulacije predstavlja mali korak, koji bi dao dodatnu snagu Srbiji, kako bi u dobroj volji i u interesu svih građana rešila sve postojeće probleme i nastavila dijalog na najvišem političkom nivou.


Nikolić zaključuje da EU treba da bude posvećena međunarodnom pravu i povelji UN.


- Za EU ne bi trebalo da bude prihvatljivo odvajanje dela Srbije, jednog od osnivača UN, niti neprihvatljivo da Srbija ne želi da deo njene teritorije dobije atribut države u Strategiji za proširenje, suprotno međunarodnim dokumentima i običajima.


”Poštovanje teritorije Kosovo”

Prema pisanju ”Večernjih novosti”, predlog Srbije je da se iz dokumenta izbaci reč ”integritet” jer ona po svim pravnim tumačenjima povlači i suverenitet Kosova i da, umesto toga, piše ”poštovanje teritorije Kosovo”. U tom slučaju, Srbija bi mogla da poštuje celovitost svoje južne pokrajine, što bi značilo da prihvata da nema podele.


Ovaj predlog usledio je posle objašnjenja evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, koji je ubedio srpske zvaničnike da se formulacija o ”teritorijalnom integritetu Kosova” isključivo odnosi na zabranu podele i da je statusno neutralna.


Potpredsednik Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić rekla je da je formulacija o teritorijalnom integritetu Kosova ubačena u izveštaj u poslednji čas:


- To je urađeno bez prethodne konsultacije sa bilo kim od srpskih zvaničnika. Jasno sam to ukazala i komesaru Fileu, a o daljim koracima razgovaraćemo u Vladi.


Šef vladine Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević potvrdio je za ”Večernje novosti” da Srbija posle izveštaja EK i posete Filea sprema Akcioni plan za nastavak integracija:


- Državna platforma o Kosovu, u svakom slučaju, trebalo bi da uzme u obzir i ono što piše u briselskim dokumentima.


Brisel neće menjati tekst Strategije

Milica Delević, predsednik Parlamentarnog odbora za evropske integracije, procenila je za beogradski list da Brisel neće menjati tekst Strategije o proširenju zbog primedbi naše države:


- To nije zajednički dokument Srbije i EU da bi se o njemu pregovaralo, već dokument Evropske komisije koji je već usvojen. Sam komesar File je rekao u Beogradu, pred našim parlamentarcima, da nikakvih izmena i precrtavanja rečenica neće biti.

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je u petak u Prištini, posle sastanka sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem, da je Studija izvodljivosti veliki korak za Kosovo na putu ka EU i da bi Kosovo moglo započeti pregovore o SSP početkom sledeće godine.

Dežer: Važniji nastavak dijaloga


Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da nejasnoće oko formulacije u izveštaju Evropske komisije ne treba da odvraćaju pažnju sa drugih suštinskih pitanja:
- Treba da se stavi akcenat na neophodne reforme za napredak Srbije na evropskom putu. U izveštaju je navedeno da je potreban vidljiv napredak u odnosima Beograda i Prištine, i evropski zvaničnici su po tom pitanju bili sasvim jasni. Nužno je i da se nastavi dijalog Beograda i Prištine.

2024 © - Vesti online