Petak 12.10.2012.
23:40
Beta

EK: Zašto Vlada Srbije sve više kontroliše cene

Evropska komisija smatra da su pojedine cene previsoke
 

Predstavljajući ekonomski deo Izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije, on je rekao da je državno određvanje cena posebno vidljivo u telekomunikacijama, poštanskim uslugama, kao i u prehrambenoj industriji gde je država odredila maksimalne marže za neke proizvode.

Zašto je menjan zakon o NBS?

 

On je rekao da je Evropska komisija ocenila da su izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije, koje su pretnja nezavisnosti te institucije, korak u pogršenom pravcu i da udaljavaju Srbiju od evropskih pravnih tekovina.

"Zatražili smo od srpskih vlasti da preispitaju izmene Zakona o NBS da bi se postiglo da ta institucija zaista uživa nezavisnost", rekao je šef evropskih integracija pri Delegaciji EU u Srbiji Frek Janmat.

 

Navodeći da su te mere uvedene radi suzbijanja siromaštva i pomoći naugrozenijim slojevima stanovništva, Janamat je istakao da se time pomaže i bogatijima kojima to nije potrebno.

"Umesto snižavanja cena, korisnije bi bilo da je država išla na ciljano plaćanje, odosno socijalna davanja za najugorženije slojeve stanovništva, za ranjive i ugrožene grupe", rekao je on.

Janmat je rekao da Evropska komisija ima utisak da su kod pojedinih proizvoda i usluga u nekim sektorima, kao što su maloprodaja i prehrana, cene previsoke zbog ograničene konkurencije. Tu bi, kako je istakao, trebalo da reaguje Komisija za zaštitu konkurencije i da vrati tržišnu konkurenciju.

Janmat je naveo da su kao negativna kretanja u razvoju tržišne privrede primećene još dve slabosti: zastoj privatizacije i previsok nivo subvencija i državne pomoći.

"Negativno je to što proces privatizacije stoji. Umesto da bude nastavljen, primećeni su suprotni trendovi. Država je ponovo otkupila 20 odsto Telekoma i nacionalizovala Železaru Smederevo", rekao je on.

2024 © - Vesti online