Petak 12.10.2012.
23:02
Srna

Srbi traže istragu ustaških zločina kod Šaranove jame

Ilustracija: Jama Jadovno
 

"U najmanju ruku ne bi bilo korektno da se takva komisija formira bez učešća eksperata iz Srbije i BiH, bez konsultovanja sa Srpskim narodnim vijećem iz Hrvatske i Udruženjem potomaka žrtava `Jadovno 1941.` iz Banjaluke“, rekao je Bastašić za Srnu.

On je podsetio da su u kompleksu logora Gospić-Jadovno-Pag ubijani, ne samo građani sa današnjeg područja Hrvatske, već i oni sa područja Srbije i BiH.
 

Bastašić je rekao da se tvrdnjama iznesenim uglavnom na "braniteljskim" portalima da na dnu Šaranove jame "nema ništa", odnosno da je "dno pokriveno samo smećem", priključio nedavno i hrvatski katolički biskup Mile Bogović.

"Podsećamo da su se speleolozi iz Srbije 1990. godine spuštali u jamu i fotodokumentovali kosti na dnu jame", istakao je Bastašić.

On je naveo da se u izveštaju hrvatskih speleologa iz 60-tih godina tvrdi da je na dnu Šaranove jame nađen sediment ljudskih kostiju visine 1,35 metara, ali da se u nalazu komisije koju je hrvatska vlada formirala 90-tih godina kaže da na dnu jame "nema ništa".

"Javno izražavamo sumnju u profesionalizam i humanizam članova hrvatske komisije. Kosti sa dna Šaranove jame nisu mogle jednostavno nestati, dakle, neko ih je sa dna uklonio ili ih je tamo uništio. Javnosti je malo poznato da je nešto slično urađeno u Prijebojskoj jami nedaleko od Ličkog Petrovog Sela, kao i na još nekim lokalitetima u Lici“, rekao je Bastašić.

2024 © - Vesti online