Petak 12.10.2012.
15:26
Beta

Nemačko pravosuđe preuzima slučaj Ljubljanske banke

Ljubljanska banka od 1992. godine duguje građanima BiH 1,2 milijarde konvertibilnih maraka
 

List navodi da će predstavnici ugledne nemačke advokatske kuće "Fušgruber KG", koji ujedno i zastupaju štediše BiH u Nemačkoj, rešenje o preuzimanju spora protiv Slovenije, "Ljubljanske banke" i "Nove Ljubljanske banke" doneti u narednih nekoliko dana.

Predstavnik te firme Safet Alimehaj potvrdio je za Dnevni avaz da ta advokatska kuća već mesecima vodi veliku medijsku kampanju u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj kako bi se javnost upoznala s problemom stare devizne štednje, ali i uvidelo da Slovenija, kao članica Evropske unije, godinama ne ispunjava svoje obaveze.

"Nama je sada glavni cilj da se Nemačka proglasi nadležnom u rešavanju tog spora sa Slovenijom, jer Nemci to mogu uraditi s obzirom na to da je 'Ljubljanska banka' u toj zemlji pre rata, takođe, preuzimala štednju, a pare prebacivala u Sloveniju", rekao je Alimehaj.

On je kazao da je sada važno da Nemci preuzmu slučaj "Ljubljanske banke", jer je "nelogično da već 20 godina traje spor BiH i Slovenije, a da nikada nije okončan".

Medijska kampanja koja se prebacila u zemlje EU, kaže Alimehaj, već je urodila plodom jer se mediji u Beču, Minhenu, Berlinu, Bazelu i Cirihu već danima u udarnim terminima bave starom deviznom štednjom.

"Svi bruje o tome. Nejasno im je da je Slovenija pred bankrotom, a da nikada nije isplatila ni svoje obaveze prema susjedima. Nemce ne zanima sukcesija. Oni traže da se poštuje zakon", rekao je Alimehaj. On je najavio da će sredinom novembra u Berlinu biti održani protesti deviznih štediša ispred zgrade ambasade Slovenije.

2024 © - Vesti online