Četvrtak 11.10.2012.
15:10
Beta

EK traži regulisanje vlasništva u srpskim medijima

Da se tačno zna ko stoji iza kog medija

U izveštaju se navodi da postoji pravni okvir koji garantuje slobodu izražavanja i ulogu medija u tome i dodaje se da je broj napada i pretnji prema novinarima neznatno opao, ali da je i dalje neophodan aktivniji pristup policije i sudstva.

"Neophodno je u potpunosti osigurati transparentnost vlasničke strukture u medijima, a takođe je potrebno ubrzati implementaciju medijske strategije", navodi u izveštaju Evropske komisije.

Mali napredak registrovan je i u implementaciji Medijske strategije. Podseća se da su formirane radne grupe zadužene za nacrt Zakona o javnom informisanju i Zakona o javnom servisu.

"Mere koje se odnose na finansiranje određenih medija iz državnog budžeta treba da budu usklađene sa propisima Evropske unije jer predstavljaju državnu pomoć", navodi se u izveštaju.

Ostaje kao zadatak sprovođenje Akcionog plana za implementaciju Medijske strategije, koji se odnosi na pitanje državne pomoći medijima i njegovo usaglašavanje sa pravnim aktom od 1. januara 2012. godine, navodi se u izveštaju.

Pohvaljen je napredak na polju zaštite autorskih prava uz podsećanje da je Skupština Srbije u decembru 2011. godine usvojila Zakon o zaštiti autorskih i sličnih prava. S druge strane, u izveštaju se navodi da je malo učinjeno na polju usluga informacionog društva.

"Na polju elektronske uprave, i pored nedavnih poboljšanja, potrebno je jačanje IT kapaciteta, posebno na lokalnom nivou", piše u izveštaju i dodaje da je potrbeno dovršiti usaglašavanje sa zakonima o elektronskoj trgovini koji postoje u EU.

Evropska komisija ukazuje da su kapaciteti Ministarstva kulture, medija i informacionog društva u informaciono-komunikacionom sektoru i digitalnoj administraciji i dalje nedovoljni.

2024 © - Vesti online