Četvrtak 11.10.2012.
13:38
Vestionline, Telegraf.rs

Robijao zbog silovanja, pa završio u reprezentaciji Belgije

Iz zatvora među "crvene đavole" - Ilombe Mboja

Posle otkaza Romela Lukakua i veziste Maruana Felainija, selektor Belgije je naknadno pozvao samo jednog igrača za duel sa Srbijom u petak, ali suviše kontroverznog Ilonbe Mboja, napadača Genta, koji je odrastao kao član lokalne bande u Briselu i bio u zatvoru zbog kidnapovanja i silovanja 14-godišnje devojčice.

Momak poreklom iz Kongoa koji stiže u Beograd sa ostatkom ekipe imao je vrlo burnu prošlost. Odrastao u jednom od najopasnijih krajeva belgijske prestonice, bio je jedan od najtalentovanijih fudbalera u generaciji zajedno sa Mertensom i Kompaijem. Njih dvojica su nastavili razvoj, a Mboja je krenuo u kontra smeru. Propao je, završio u zatvoru. Bio je maloletan kada je osuđen na sedam godina zatvora, tri uslovno.

Bilo je sve izgubljeno, ali se nada pojavila u vidu “Fudbal u zatvoru”, gde je Mboja nastavio da trenira i podsetio se najboljih dana kao omladinca. Tokom 2009. godine izašao je iz zatvora i nastavio karijeru. Šarlroa mu je prva pružila šansu, da bi preko Kortrijka stigao do Genta i sada reprezentacije. Ubrzo je stekao nadimak u Belgiji - Mali Pele.

"Kada su mi preko telefona rekli za poziv u reprezentaciju, mislio sam da je šala. Nisam mogao da verujem! Spreman sam uradim šta god selektor bude tražio. Svejedno mi je šta ću da igram", rekao je potencijalni belgijski “džoker” na “Marakani”.

Javnost je u globalu osudila njegovo pozivanje u nacionalni tim, a predsednik tamošnjeg fudbalskog saveza brani Mboju na sve načine.

"Znam da nekima nije svejedno. Posebno žrtvama silovanja. Ali nisam upoznat sa svim činjenicama i ne poznajem momka dovoljno dobro da bih sudio o njemu", rekao je predsednik FS Belgije Fransoa De Kersmaker.

2024 © - Vesti online