Četvrtak 11.10.2012.
07:48 >> 08:24h
Beta

File: Srbi, stižem da ohladim i razjasnim situaciju

Evo još malo novih uslova za ulazak u Evropu: Štefan File sa superiornim osmehom donosi nove ultimatume u Beograd
 

File je u intervjuu za RTS rekao da ne želi da komentariše izjave premijera Ivice Dačića da je pominjanje teritorijalnog integriteta u izveštaju neprihvatljivo za Srbiju i dodao da će u četvrtak u Beogradu razjasniti i ohladiti situaciju.


"Ne otkrivamo nikakav novi koncept. Princip nemenjanja granica Kosova navela je Kontakt grupa još u novembru 2005. godine u smernicama za pregovore o statusu Kosova. Pominjanje teritorijalnog integriteta nema veze sa statusom Kosova i Komisija je u izveštaju jasno rekla da ostaje statusno neutralna", objasnio je File i dodao da pominjanje teritorijalnog integriteta u izveštaju ne bi trebalo da bude iznenađenje.


Prema njegovim rečima, definicija normalizacije odnosa podrazumva osiguravanje

Koštunica: Odbaciti sve zahteve Evrope

mogućnosti da obe strane napreduju ka EU bez međusobnog blokiranja na tom putu.


Na pitanje kako se komisija odnosi prema uslovima članova Bundestaga i ko zapravo govori u ime Evrope o tome šta Srbija treba da uradi da bi počela pregovore, File je rekao da je "odgovor bio jasan i pre ovog izveštaja a sad je još jasniji".


"Zaključci Evropskog saveta govore o vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom i navodi: regionalnu saradnju, primenu sporazuma, dogovor o telekomunikacijama i energetici i saradnji sa Euleksom. Kad to bude urađeno preporučćemo pregovore i zemlje članice će o tome odlučivati. To ne znači da se normalizacija odnosa završava tim pitanjima", ponovio je File.


"Postoje i druga pitanja, kao što su paralelne strukture i transparentnost na severu Kosova, ali otvaranje pregovora nije jedini trenutak za postavljanje ovih uslova. Kad pregovori počnu taj proces moze posluziti Beogradu i Prištini da postepeno dođu do normalizacije", naveo je evropski komesar.

2024 © - Vesti online