Četvrtak 11.10.2012.
06:38
Srna

Bećković: Srbi junački izborili Srpsku

Drina nije granica između dva sveta: Matija Bećković
 

"Tome u prilog govori i da je Srbija optužena za etničko čišćenje, a istovremeno je od Evropske unije označena kao zemlja sa najviše izbeglica u Evropi", rekao je Bećković za Radio-televiziju Republike Srpske.


Povodom 120 godina od rođenja velikog pisca Iva Andrića, Bećković je rekao da je Andrić formula egzistencije čoveka na Balkanu, kako umetnika, tako i običnog smrtnika, a Nobelovom nagradom njegovo delo je kanonizovano, jer se ne zna kako bi izgledala naša skala vrednosti bez te nagrade.


Prema njegovim rečima, Andrić je anticipirao mnogo toga što se događalo ili događa u BiH, ali je to doživljavao kao metafizičku temu, dok se tek mnogo godina nakon njegove smrti uočava do koje je mere bio aktuelan, iako je pisao o prošlosti.


Govoreći o projektu Andrićgrada u Višegradu, Bećković je rekao da je to omaž jednog umetnika drugom, odnosno grad duboke odanosti režisera Emira Kusturice Andriću.


Bećković je naglasio da se u pitanju kosovskog problema Srbija bori da ne bude presedan među drugim narodima i da je to pitanje časti srpskog naroda.


"Ako bi priznala Kosovo, Srbija bi se obrukala, čak i pred onima koji to traže, zbog čega je prinuđena da se drži sebe ili da nestane", poručio je Bećković.

2024 © - Vesti online