Sreda 10.10.2012.
21:11
mondo.rs

Vladimirova Кафана najbolja u Njujorku

Upravo je top lista "Njusvika" inspirisala ekipu sajta "Bturn" da posete ovaj srpski restoran. Prenosimo vam njihove utiske.

"Kafana je otvorena 2008. godine i odmah je postala jedno od omiljenih mesta za izlazak u Ist vilidžu. Ono što je karakteristično za ovaj lokal je opuštena atmosfera i odlična hrana, a u kafani se osećate kao kod kuće, što nije slučajno", navodi novinar "Bturna".

Vlasnik i idejni tvorac Kafane je Vladimir Ocokoljić Coja, koji je upotrebio svoje porodično i profesionalno nasleđe da bi stvorio prostor u kome će se svako dobro provesti i u koji su svi pozvani. Dizajner enterijera Coja je devedesetih godina uradio brojna rešenja za unutrašnje uređenje mnogobrojnih restorana i barova po Njujorku. I dok se i dalje bavi svojom profesijom, ali i širenjem znanja, jer je profesor na Fashion Institute of Technology, njegova najveća strast je ova Kafana.

Kako bi preneo atmosferu dobrog starog boemskog šmeka, kakav je nekada postojao u restoranima njegovih predaka, Coja je u Njujork doneo namešaj iz kuća svojih dedova, uključujući i stari luster. Njegov otac, arhitekta, stigao je u Njujork i "zavrnuo rukave" da bi sinu pomogao da ostvari svoj san. U enterijeru je zadržana "gola cigla" karakteristična za Menhetn, ali obogaćena brojnim starim fotografijama porodice Ocokoljić i antikvitetnim razglednicama starog Beograda.

"Ne mogu da kažem da Кафана predstavlja tipičnu beogradsku kafanu s početka 20. veka, ali svakako predstavlja moje viđenje Beograda, onakvog kakav je zapisan u sećanjima moje porodice", kaže Coja za "Bturn".

Kako kaže i recepti su originalni i "drevni". "Recepti za pite i salate su od moje tetke, mame i bake, a za roštilj su iz Srpskog kuvara objavljenog još 1930. godine", objašnjava Coja.

Novinari "Btruna" tvrde da je hrana odlična i pozivaju sve Njujorčane, a ne samo one koji vole da eksperimentišu sa "etno kuhinjama", da posete ovo mesto. Kako kažu, u ovaj srpski restoran ne dolaze samo Srbi i ne čuje se samo srpski jezik, a iz Kafane gost neće izaći a da nije upozano bar dva nova prijatelja.

"To je kosmoplotski restoran koji predstavlja ono najbolje iz Srbije - gostoprimstvo, toplinu i dobar štimung", zaključuju novinari Bturna.

2024 © - Vesti online