Sreda 10.10.2012.
17:25
Beta

BDZ traži dokumenta na bosanskom jeziku

BDZ traži da se bosanski jezik uvede kao zvanični
 

Skupštinsku većinu u Novom Pazaru čine Sandžačka demokratska partija (SDP) Rasima Ljajića i Stranka demokratske akcije (SDA) Sulejmana Ugljanina.

Predsednik Gradskog odbora BDZ-a Adnan Čaušević rekao je na konferenciji za novinare da skupštinske službe odbornicima ne dostavlja materijale i na bosanskom jeziku. On je podsetio da je prošlo sedam godina od usvajanja zakona koji omogućava svim nacionalnim manjinama da se sve vrste službenih dokumenata i radnji obavljaju na njihovom jeziku.

"Već na prvoj sednici tražili samo ono što nam po Statutu grada i zakonima Srbije pripada - skupštinski materijal na bosanskom jeziku. Međutim, zvanično nam je odgovoreno da skupštinske službe kadrovski i tehnički nisu osposobljene da materijal pripremaju na bosanskom jeziku, ali da rade na tome da taj problem reše", rekao je Čaušević.

Potpredsednik BDZ-a Amir Muratović je na istoj konferenciji podsetio na skupštinsku odluku koju su pre dve godine zajedno usvojili odbornici tadašnje vladajuće Sandžačke demokratske partije i opozicione Stranke demokratske akcije Sandžaka o implementaciji bosanskog jezika.

"To je tada okarakterisano kao veliki napredak, ali mi dve godine od toga dobijamo odgovore da nisu u stanju da implementiraju zakonske odluke", rekao je Muratović.

2024 © - Vesti online