Sreda 10.10.2012.
17:30
Beta

EK: Albanija spremna za status kandidata

Albanija završila reforme neophodne za dobijanje kandidature
 

U Godišnjem izveštaju o napretku Albanije navodi se da je "Evropska komisija zaključila da je Albanija učinila značajan napredak u ispunjavanju političkog kriterijuma za članstvo u EU, sprovodeći brojne suštinske reforme u ključnim oblastima iz Mišljenja iz 2010".

"Evropska komisija preporučuje da Albaniji bude odobren status kandidata za EU, pod uslovom da sprovede ključne mere u oblasti pravosuđa i javne administracije i revidira parlamentarnu proceduru", naveo je evropski komesar za proširenje Štefan File predstavljajući izveštaj o Albaniji.

Da bi prešla u drugu fazu i počela pristupne pregovore s EU, Albanija će, kako se navodi, morati posebno da pokaže "održivost primene preuzetih obaveza i ispuni kriterijume iz preostalih ključnih oblasti".

Fokus treba da bude na vladavini prava i osnovnim pravima. Održivi politički dijalog ostaje od suštinskog značaja za uspešan proces reformi, ističe se u izveštaju.

"Parlamentarni izbori 2013. godine biće odlučujući test u tom pogledu i preduslov za početak pregovora", zaključuje se u Godišnjem izveštaju o napretku Albanije.

2024 © - Vesti online