Sreda 10.10.2012.
16:55
RTS

Vešala za Gadafijevog sina?

Gadafijev sin i dalje čeka suđenje. U Libiji mu ne ginu vešala
 

"Iako libijska vlada okoliša kada je u pitanju ova tema, nema sumnje da bi gospodin Gadafi bio obešen ako bi bio osuđen u Libiji", rekla je advokat Melinda Tejlor u raspravi o tome gde Seifu treba suditi.

Dok MKS želi da Seifu, jedinom sinu ubijenog libijskog lidera koji se nalazi u pritvoru, sudi u Hagu, libijske postrevolucionarne vlasti insistiraju na tome da mu treba suditi u domovini.

Libijski advokati sudijama su juče rekli da Libija ima dovoljno dokaza da optuži Seifa za zločine protiv čovečnosti koji su počinjeni kada su Gadafi i njemu lojalni prošle godine pokušali da uguše revoluciju. Međutim, oni priznaju i da je to komplikovan proces i da je Libiji potrebno više vremena, iako je privržena fer suđenju.

Tejlorova, koja je članica kancelarije odbrane MKS, rekla je da je Gadafijevo pravo na fer suđenje prekršeno dok se nalazi u izolaciji u mestu Zitan, na severozapadu Libije, gde ga drže od hapšenja u 19. novembra.

MKS je izdao nalog za hapšenje Seifa (40) i Gadafijevog bivšeg glavnog špijuna Abdulaha el Senusija (63) u junu 2011. godine zbog zločina protiv čovečnosti počinjenih u pokušaju gušenja pobune u kojoj je okončana Gadafijeva vladavina duga četiri decenije.

Međutim, MKS ima samo dopunsku jurisdikciju u odnosu na domaće sudove i može da deluje isključivo kada država članica ne želi ili ne može to da učini.

Nije preciziran datum do kojeg sudije treba da donesu odluku o tome gde će se suditi Gadafijevom sinu.

2024 © - Vesti online