Sreda 10.10.2012.
14:48 >> 15:51h
Beta

NATO će možda pojačati trupe na severu Kosova

NATO: Kfor ima izuzetno važnu ulogu na Kosovu
 

Rasmusen je na sastanku ministara odbrane zemalja NATO-a rekao da bi Alijansa mogla da prebaci više vojnika iz sastava NATO-a na sever Kosova da bi se smirilo sporadično nasilje koje podriva napore za mir i obnovu, prenosi agencija AP.

Alijansa je danas saopštila da NATO u okviru Kfora na Kosovu ima 6.148 vojnika.
 

AP navodi da je NATO pod pritiskom da smanji broj trupa na Kosovu. U okviru Kfora nalazi se i 750 Amerikanaca.

Ministri odbrane zemalja NATO-a razmatrali su u sedištu Alijanse u Briselu bezbednosnu situaciju na Kosovu i potvrdili da Kfor i dalje ima izuzetno važnu ulogu na Kosovu, saopšteno je u Briselu. Kako se navodi u saopštenju, generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen rekao je da je veliki napredak već ostvaren na Kosovu poslednjih meseci i da se "bezbednosna situacija na terenu popravila".

"Kao rezultat zajedničkog napora Kfora i Euleksa, sada postoji veća sloboda kretanja", ocenio je Rasmusen i dodao da NATO i Evropska unija blisko koordiniraju rad na Kosovu da bi osigurali potrebne bezbednosne uslove za napredak političkog

procesa.

"Naše dve organizacije blisko sarađuju kako bi osigurale bezbednost svih ljudi na Kosovu i od vitalnog je značaja da nastavimo da osnažujemo napore jedni drugih", rekao je generalni sekretar NATO-a i istakao da misija Kfora i njen komandant general Folker Halbauer imaju punu podršku Alijanse.

2024 © - Vesti online