Sreda 10.10.2012.
13:55
rts rs

Kosovo "prošlo" Studiju izvodljivosti

 Studija potvrđuje da se SSP sa Kosovom može potpisati bez obzira što postoje različiti stavovi zemalja članica u vezi sa statusom Kosova
 

Evropska komisija je usvojila Studiju o izvodljivosti za Kosovo i konstatovala da eventualno potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju neće narušiti statusnu neutralnost EU.
 

"Studija potvrđuje da se SSP sa Kosovom može potpisati bez obzira što postoje različiti stavovi zemalja članica u vezi sa statusom Kosova", kaže se u izveštaju Komisije koji je danas objavljen u Briselu.

Detalji Studije o izvodljivosti koji se odnose na Kosovo nisu uključeni u današnji izveštaj Komisije, s obzirom da Kosovo još uvek zvanično nije deo procesa proširenja.

Ono će to postati tek kada stupi u pregovore sa EU o potpisivanju SSP-a, ali pre toga, konstatuje Komisija, treba ispuniti brojne kratkoročne ciljeve.

U izveštaju se ne navodi koji su to ciljevi, ali se ukazuje na važnost primene i unapređenja dijaloga Prištine i Beograda kako bi se izbeglo da se međusobno blokiraju u procesu evropskih integracija.

2024 © - Vesti online