Sreda 10.10.2012.
15:05
Sport, Novosti.rs

Mihajlović: Srbija se nikoga ne boji!

Srpski selektor Siniša Mihajlović je danas zaposeo četiri stranice poznatog belgijskog nedeljnika "Futmagazin", koji se štampa na francuskom i flamanskom jeziku, a ekskluzivnu reportažu iz Beograda objavio Petar-Pjer Bilić, jedan od najcenjenijih belgijskih sportskih novinara, doajen čije druženje sa perom u Briselu i širom granica Evrope i sveta, a koji traje više od tri decenije.

"Sport" je u ekskluzivnoj prilici da se istovremeno kada i čitalačka publika u Belgiji upozna sa izlaganjem srpskog selektora, koji je "podvukao" da će u predstojećem duelu "orlova" i "crvenih đavola" da pobedi pametnija ekipa.

Kako ocenjujete intervju sa Mihajlovićem, da li ste zadovoljni?

"Dok dlanom o dlan, proletelo je više od 45 minuta, Mihajlović je bio izuzetno predusretljiv, okarakterisao bih ga kao veoma prijatnog, otvorenog sagovornika. Prethodno sam prisustvovao i njegovoj konferenciji za medije u beogradskom 'Hajatu', utisci su baš pozitivni. Otud će, verujem, i ono što sam preneo na papir naići na veliku pažnju".

Šta je odao Mihajlovićev glas?

"Smirenost, hladnokrvnost, rešenost da istraje u onome što je zacrtao. Reče da se nikoga, pa ni Belgije, ne plaši, da Srbija svakoga može da pobedi. Podelio je, ipak, komplimente belgijskoj selekciji: "Ceo svet - ja naročito - je impresioniran naletom mladih igrača Belgije, znam da ta reprezentacija mnogo vredi, ali znam i njene mane, kao što je, uostalom, i kolega Mark Vilmots upućen u problematiku srpske selekcije."

Tražili ste da prokomentariše svoj izbor igrača za meč sa Belgijom, opredeljenje na mlade snage?

"Istog trena dobio sam odgovor: 'Ne stvaram tim za danas, već za sutra, prekosutra. Otud i nema Jovanovića, koji je, nesporno, dobar fudbaler, nema ni Žigića, vreme je za nove igrače, novi sistem... Ponekad u viziji selektora nema mesta za najbolje, u sećanju mi je Arigo Saki, predvodnik 'Azura', koji se odrekao Vjerhovoda do tada neizostavnog člana državnog tima, samo zato što mu se nije uklapao u sistem. Ni meni se Žigić ne uklapa, ne želim da Srbija igra dugim loptama, hoću pas igru, presing... Verujem u mlade igrače, ako i oni sami veruju u sebe koliko ja verujem u njih, onda neće biti nikavih problema.Ako im naredim da se bace sa krova, moraće to bez pogovora da urade, a posle neka postavljaju pitanja. To je šokantna slika, ali ja želim takvu disciplinu, želim motivisane igrače koji će svoj kvalitet da stave u službu kolektiva, želim baš takvu atmosferu da postignem, želim takav sportski duh, pritom, naravno, znam, da kod mladih ima i uspona i padova, ja sam tu da im pomognem, da ih pripremim za budućnost. Fudbal je kolektivan sport, to nikaku ne smeju da ispuste iz vida".

Da li je napravio paralelu sa svojim igračkim danima u reprezentaciji?

"Nije trebalo ni da ga pitam, usledilo je: 'U mojoj generaciji bilo je mnogo kvalitetnih igrača, recimo, Mijatović, Mihajlović... pa čak i ja među njima, imali smo i dobre terener, ali samo je Ivica Osim bio harizmatičan. Pravili smo greške, da, grešili smo što smo svoje interese stavljali ispred kolektiva i zbog toga nam je izmicao uspeh, koji je bio na dohvat ruke. Iskustvo me naučilo da ne ponovim grešku, otud, svestan da sadašnji kvalitet ne odgovara onom iz mog vremena, insistiram na disciplini'.

Kako glasi vaša prognoza za petak?

"Nekome će se naoblačiti", uz smeh je konstatovao Petar-Pjer Bilić za "Futmagazin".

2022 © - Vesti online