Sreda 10.10.2012.
13:16
Blic

Rat farmaceuta zbunjuje obolele od leukemije

Foto: Arhiva
 

Pacijenti su doskora koristili lek “glivek”, koji proizvodi “Novartis”. Reč je o jednom od najprodavanijih lekova u svetu, čija jedna kutija košta 2.000 evra. Republički fond za zadravstveno osiguranje na listu lekova je nedavno uveo generičku verziju - "anzovip“, koji je četiri puta jeftiniji od originalnog.


Pacijenti su uznemireni, neki čak odlučuju da prestanu sa uzimanjem nove terapije, jer, kažu, ni od lekara ne mogu dobiti odgovore o bezbednosti ovog leka. Nasuprot njima, u “Aktavisu”, Agenciji za lekove, koja je lek registrovala i kontrolisala, i u RFZO tvrde da je lek bezbedan.


Kako nezvanično saznajemo, nepoverenje u novi lek nastalo je nakon što je “Novartis” izgubio tender od “Aktavisa”. Izvor “Blica” ukazuje na to da su upravo oni preko Udruženja za pomoć u lečenju obolelima od CML-a izazvali nepoverenje pacijenata u generički lek.

U “Novartisu” za “Blic” naglašavaju da oni s tim nemaju nikakve veze, ali potvrđuju da sada, kada se pojavila generika, ne mogu da manipulišu cenom i da zbog toga beleže veliki finansijski gubitak.

2024 © - Vesti online