Sreda 10.10.2012.
08:12 >> 10:34h
Beta

Evropska komisija predstavlja izveštaj o Srbiji

Savet ministara EU mora da usaglasi ocenu o tome šta je glavni uslov za određivanje datuma početka pregovora sa Srbijom
 

Jedan zvaničnik Komisije rekao je u Briselu uoči objavljivanja izveštaja da će Evropska komisija predložiti Savetu ministara EU da se pregovori o prijemu Srbije pokrenu postepeno, a ne uz prethodnu primenu svih uslova.


Prema rečima tog zvaničnika, Savet ministara EU mora da usaglasi ocenu o tome šta je glavni uslov za određivanje datuma početka pregovora sa Srbijom, a to je "vidno i trajno poboljšanje odnosa s Kosovom".

 

Pastor: U izveštaju EU i problemi sa Vojvodinom

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor je izjavio da će u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija koji se danas očekuje, eksplicitno biti naznačeno da se moraju rešiti problemi nadležnosti i finansiranja Vojvodine.

"Vojvodina vuče Srbiju ka EU"

Pastor je za današnji novosadski "Dnevnik" rekao da je veoma zabrinut što još nije počeo dijalog pokrajinske i republičke vlade o rešavanju krize autonomije Vojvodine nastale odlukom Ustavnog suda da ospori deo ingerencija Pokrajine. Ocenio je da je politički dogovor neminovan da bi se ta kriza prevazišla i predupredilo njeno produbljavanje do kojeg će, kako je upozorio, svakako doći ukoliko Ustavni sud ospori i vojvođanski Statut.

"Tu se radi o nizu otvorenih problema koji se ne mogu rešiti jednim potezom", ukazao je Pastor.


Makedonci napredovali, Crnogorci ozbiljni

U izveštaju o Makedoniji, po rečima jednog evropskog zvaničnika, Komisija će konstatovati da su reforme osetno napredovale, a izraziće i zadovoljstvo ozbiljnim pristupom pregovaračkog tima Crne Gore.

Bosanci i Albanci bledunjavi, Hrvati pod nadzorom

Sto se tiče Bosne i Hercegovne Komisija smatra da su rezultati slabi da bi BIH mogla napredovati na evropskom putu. Za Albaniju Komisija će oceniti da za sada još nema izgleda da dobije status kandidata za prijem u EU.


Komisija će objaviti i izveštaj o nadzoru onoga što Hrvatska još treba da učini u sprovođenju reformi da bi jula 2013. godine mogla da stupi u članstvo EU.

2024 © - Vesti online