Sreda 10.10.2012.
03:08
Beta

Taker: Muslimanske snage iz Sarajeva provocirale napade VRS

Pukovnik Pirs Taker tereti Ratka Mladića, ali i vrh muslimanske vlasti
 


Britanski pukovnik Taker je od oktobra 1992. do marta 1993. bio vojni pomoćnik tadašnjeg komandanta Unprofora, francuskog generala Filipa.


Taker je ranije u glavnom iskazu potvrdio navod optužnice koji Mladića, u to vreme komandanta VRS, tereti za terorisanje stanovništva Sarajeva artiljerijskim i snajperskim napadima.


Dok ga je unakrsno ispitivao Mladićev branilac Dragan Ivetić, Taker je izjavio da je strategija "nekih" od članova Vlade u Sarajevu bila da provociraju VRS da napada civilne četvrti, da bi izazvali međunarodnu intervenciju protiv bosanskih Srba.


Umešan i vrh muslimanske vlasti

Zagovornike pristupa "što gore-to bolje", svedok je smestio "veoma blizu vrhu" vlasti, na čijem je čelu bio predsednik BIH Alija Izetbegović.


Taker je svedočio da su vatru na položaje VRS oko grada pretežno muslimanske snage u Sarajevu otvarale iz pokretnih minobacača smestenih u blizini bolnice Koševo i komande Unprofora u zgradi PTT.


U nameri da okrive Srbe, te snage su ispalile granatu i na rezidenciju komandanta Unprofora, a general Morijon je, po svedokovim rečima, zbog svega toga oštro protestovao kod Izetbegovića i njegovog saradnika Ejuba Ganića.


"General Morijon je rekao Izetbegoviću da je to kršenje Ženevskih konvecncija", izjavio je Taker.


Na pitanje branioca Ivetića o tome da li je VRS imala legitimno pravo da odgovori na vatru iz okoline civilnih objekata, Taker je odgovorio u načelu potvrdno, ali je naglasio da se pritom blizina bolnice morala imati u vidu.


Naznačio je, međutim, da bi britanskim oficirima u toj situaciji bilo zabranjeno da uzvrate vatrom, čak i ako je na njih pucano iz okoline bolnice.


Doktrina nadmoćne sile, kao što to rade SAD

Granatiranje Sarajeva, koje je Taker okarakterisao kao "terorističko", advokat generala Mladića uporedio je sa "doktrinom nadmoćne sile", smišljenom za brzo onesposobljavanje neprijatelja, koju primenjuju oružane snage SAD.


Pukovnik Taker je kao "ključnu" razliku podvukao položaj civila koji nisu učestvovali u borbama, a u Sarajevu su bili podvrgnuti nadmoćnoj oružanoj sili VRS.


Svedok je potvrdio da su "elementi" muslimanskih vlasti pribegavali "raznim trikovima" da spreče redovno snabdevanje gasom, vodom i strujom stanovništva Sarajeva, iako su glavni "ključ" za te isporuke držali general Mladić i lider bosanskih Srba Radovan Karadžić.


Taker je izjavio i da mu je posle rata u BiH jedan britanski vojni ekspert za artiljeriju koji je učestvovao u istrazi prve eksplozije na pijaci Markale, rekao da je minobacačka granata bila ispaljena sa položaja Armije BiH.


Po optužnici protiv Mladića, granata je bila ispaljena sa položaja VRS. U eksploziji 5. februara 1994. poginulo je 66 građana, a ranjeno više od 140.


Znao za tone oružja u Srebrenici

Odgovarajući na pitanja branioca, Taker je potvrdio da je znao da se tone oružja i vojnog materijala dopremaju iz Tuzle u Srebrenicu, ali da to nije bilo dovoljno za odbranu enklave. Kazao je i da je tačno da je komandant muslimanskih snaga u Srebrenici Naser Orić rekao generalu Morillonu da "dnevno ubija između pet i 15 Srba".


Svedok je dopustio i da je VRS "u malom broju slučajeva" opravdano strahovala da se humanitarnim konvojima švercuje oružje, ali da je u većini slučajeva konvoje zadržavala neopravdano, po volji Mladića i Karadžića.


Mladić (69) je optužen i za genocid u Srebrenici; za progon Muslimana i Hrvata širom BiH i za uzimanje pripadnike mirovnih snaga UN, 1992-95. godine.

2024 © - Vesti online