Utorak 09.10.2012.
22:08
Beta

EU pohvalila Makedoniju i Crnu Goru, kritike za BiH

Evropa uglavnom zadovolja, ali neke zemlje moraju više da se potrude
 

To je danas u Briselu novinarima rekao jedan zvaničnik Evropske komisije, najavljujući godišnje izveštaje o napretku zapadnog Balkana u evropskoj integraciji, koje će sutra obelodaniti Evropska komisija. Komisija u Briselu, kako je ukazano, smatra da su u Bosni i Hercegovini rezultati slabi da bi BIH mogla napredovati na evropskom putu.

"Osnovni uslovi nisu ispunjeni", stavio je do znanja izvor EK, uprkos ogromnim naporima i prisustvu velike delegacije Evropske komisije u BiH.

Komisija će sutra objaviti izveštaj o nadzoru onoga što Hrvatska još treba da učini u sprovođenju reformi da bi jula 2013. godine mogla stupiti u članstvo EU. Albanija za sada još nema izgleda da dobije status kandidata za prijem u EU.

Funkcioner EK je ukazao na to da je "dubinskim snimanjem" poglavlja 23 i 24, čime počinju pregovori s Podgoricom, počela nova strategija evro-integracije zemalja zapadnog Balkana.

Svaka od tih zemalja će od sada najpre morati da s EU pregovara o dostizanju standarda u vladavini zakona, nezavisnosti i delotvornosti pravosuđa, o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala, kao i o preduslovima da se uspešno okončaju i sprovedu i sve ostale nužne političke i ekonomske reforme buduće članice EU.

EK je obavila "dubinsko snimanje" napretka u reformama u Crnoj Gori u poglavljima 23 i 24 - o pravosuđu i temeljnim slobodama, a u toku je analiza i priprema za pregovore o poglavlju 25 - o obrazovanju i istraživanju.

U Makedoniji je istakao i uspehe u primeni Ohridskog okvirnog sporazuma Makedonaca i Albanaca i o učešću Albanaca u vlasti. Istakao je i ukidanje zakona o kažnjavanju za klevetu u medijima, reformu pravosuđa.

"Veoma se nadamo da ćemo ove godine moći da ostvarimo suštinski napredak u evropskom programu za tu zemlju", istakao je izvor u Briselu.

On je predočio da ima nade za napredak u rešavanju spora Atine i Skoplja o korišćenju naziva Makedonije s obzirom na to da su makedonske vlasti povoljno uzvratile na prošlonedeljni grčki memorandum u kojem su predlozi za rešenje tog dugogodišnjeg spora. To je za Atinu uslov da se saglasi da Makedonija počne pregovore o prijemu u EU.

2024 © - Vesti online