Ponedeljak 08.10.2012.
14:47
Beta

"Unapređenje prava Albanaca u Srbiji doprinos miru"

Za poboljšanje i normalizaciju stanja etničkih Albanaca u Medveđi, Bujanovcu i Preševu

Kuči je prištinskom dnevniku "Koha ditore" rekao da postoji mogućnost da se pitanje "položaja i prava albanske manjine u Preševskoj dolini pokrene tokom razgovora Prištine i Begrada".  Prema njemu, ne može biti normalizacije odnosa između dve zemlje na uštrb Albanaca iz Preševske doline.

"Zvanična Priština je zainteresovana za poboljšanje i normalizaciju stanja etničkih Albanaca u Medveđi, Bujanovcu i Preševu, kao preduslovu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbija. U budućem dijalogu bez sumnje i pitanje Albanaca iz doline će dobiti zasluženo mesto", kazao je Kuči.

Za otvaranje pitanja Preševske doline zalaže se i Pokret za ujedinjenje, koji u Skupštini Kosova ima dva poslanika. Lider stranke Avni Klinaku je zatražio da se istovremeno kada se razgovara o pravima Srba na Kosovu zatraži otvaranje rasprave o unapređenju položaja Albanaca u Preševskoj dolini i da se obezbedi recipriocitet u pravima srpske manjine na Kosovu i albanske manjine u Srbiji.

Mogućnost otvaranja pitanja Preševske doline u razgovorima između Prištine i Beograda juče je najavila i zamenica premijera Kosova i šefica kosovske delegacije u razgovorima o tehničkim pitanjima Prištine i Beograda Edita Tahiri.

Ona je agenciji Preševa jone kazala da će ako se otvori pitanje manjina otvoriti i pitanja Albanaca iz Preševske doline, jer "se ne može razgovarati o jednoj a ignorisati druga manjina".

2024 © - Vesti online