Ponedeljak 08.10.2012.
12:32
Lj. Ivanović - Vesti

Možda na pregovore i s Tačijem

Dogovaraju taktiku pregovora: Ivica Dačić i Tomislav Nikolić
 

Na pitanje "Vesti" da li je konačno i formalno povezano pitanje evro integracija i "odnosa s Kosovom", Maja Kocijančić, portparolka evropske komesarke za spoljne odnose Ketrin Ešton kaže:

- Za nas te dve stvari nisu povezane. Međutim, dijalog Beograda i Prištine je nesumnjivo bitan, jer bez njega ne može biti evropskog napretka Srbije.

Parada i korupcija

U izveštaju EK o napretku Srbije koji će biti objavljen u sredu, neće biti ni crn ni beo i u njemu će biti konstatovano izgubljeno vreme u izbornoj godini. Beogradu će biti ukazano na borbu protiv korupcije, oragnizovanog kriminala, poštovanja ljudskih i manjinskih prava s osvrtom na zabranu Parade ponosa, kao i na propalu reformu pravosuđa. Beograd će sledeću šansu za dobijanje datuma potražiti tek u junu 2013. godine, mada je predviđeno da se preporuka za neku zemlju vanredno može dati i ranije, verovatno u martu iduće godine.

Iz ove formulacije se uslovljenost pitanja jasno vidi i, kako je to izjavio Laslo Varga, član parlamentarnog odbora za evrointegracije, "očigledno je da je Srbija došla u situaciju kada su njena dva nacionalna interesa - očuvanje Kosova i evrointegracije, počeli jedan drugog da isključuju".


Dijalog Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou na kojem insistira predsednik republike Nikolić, ima još jedan ogroman problem, jer Priština smatra da je njen najviši politički predstavnik Hašim Tači, predsednik vlade Kosova, dok je on predstavnicima vlade Srbije neprihvatljiv sagovornik.


- Ne mogu da se rukujem s osumnjičenim za ratne zločine - rekao je Nikolić u Njujorku.


S druge strane, premijer Ivica Dačić ne smatra da je smak sveta sedeti za istim stolom s kosovskim premijerom.


- Treba izbeći zloupotrebe poput onih da bi sedenjem za istim stolom sa Hašimom Tačijem Srbija priznala Kosovo. Uostalom, ja sam već sedeo za istim stolom s njima na sednici Saveta bezbednosti UN - rekao je Dačić.


Srbija priželjkuje da razgovara s predsednicom Kosova Atifete Jahjagom, ali, kako navodi Kocijančić, ni Beograd ni Priština ne mogu onoj drugoj strani odredi ko su sagovornici.


- Konsultacije o formatu i sagovornicima su u toku i za to je potrebna saglasnost obe strane, dakle i Beograd i Prištine - navodi ona.

2024 © - Vesti online